Краля на клея Рафаел Надал продължава да доминира в Париж, като Кей Нишикори стана поредният тенисист, който не успя да намери отговор срещу оръжията на Матадора на червено. Вторият поставен се нуждаеше от само час и минути, за да отстрани опонента си 6-1 6-1 6-3 и да си осигури място във финалната четворка. Статистиката на двамата състезатели след срещата бе почти огледална: 29 уинъра и 22 непредизвикани грешки за Надал срещу 17 уинъра и 31 непредизвикани грешки за Нишикори.

В двубоя за титлата Рафа ще се изправи срещу големия си съперник Роджър Федерер или срещу играещия страхотно на тазгодишния Ролан Гарос Стан Вавринка. Действащият шампион пое контрол над двубоя още в първото си заставане на посрещане. Атакува съперника с мощния си форхенд, а след това го изкара извън ритъм и Нишикори сгреши от форхенд и от бекхенд страната, като по този начин изостана с 0-2. Изглежда, в следващия си сервис гейм световният №7 върна самочувствието си, намери ритъма си и поведе с 40-0. Това обаче не се оказа гаранция за японеца, който бе поразен от играта на мрежата на Матадора.

Постепенно Рафа пак наложи темпото си и стигна до точка за пробив, но сгреши форхенд по правата, а после Нишикори впечатли с добър завършващ удар и регистрира първи успешен гейм в мача за 1-3. Японецът така и не намери първия си сервис – до края той спечели само 36% от точките, когато вкарваше в игра първи начален удар. Действащият шампион се възползва максимално от създалите се обстоятелства и потърси бърза развръзка.

Накара опонента да сгреши в две поредни разигравания и остана само на гейм от успех в първия сет – 5-1. Надал нямаше намерение да спира – реализира общо 83% от точките на първи сервис в този сет, както и 60% на втори, реализира още два уинъра и поведе с 6-1.

Сервирайки за оставане в сета, японецът поведе с 30-0, но отново бе притиснат зад основната линия и допусна няколко поредни неточности. Грешка от форхенд в мрежата даде на испанеца сетбол, а нова такава – този път от бекхенд, осигури ценно предимство на Рафа – 6-1.

Началото на третата част бе по-оспорвано. Двойна грешка даде на Нишикори два последователни брейкбола на Нишикори още в първия гейм, но при първия той допусна непредизвикана, а при втората Рафа завърши с уинър дълго разиграване. Все пак Матадора далеч не бе перфектен в тези няколко минути и поднесе още две възможности на опонента си – при първата японецът отново не бе прецизен, а втората бе спасена с ас. След това Краля на клея затвори подаването си, без повече да се стига до разигравания. Веднага последва отговор от испанеца, но и той пропусна да пробие от 40-15.

Все пак пробивът дойде при 1-1, когато след 30-30 Кей допусна нови две поредни непредизвикани грешки и те му костваха гейма.

При 4-2 играта бе прекъсната поради задаващия дъжд в Париж въпреки недоволството на Матадора, който явно смяташе, че може да приключи срещата, преди условията да са се влошили окончателно. Скоро играта бе подновена с подаване на 0 от испанеца, който се приближи на гейм от полуфиналите. 11-кратният шампион допусна четири непредизвикани грешки от посрещане, но довърши започнатото на свой начален удар – 6-1 6-1 6-3.