Карлос Алкарас (Испания) спечели "Ролан Гарос" за първи път в кариерата си след повече от 4 часа на корта за 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 срещу Александър Зверев (Германия).

Така 21-годишният испанец запази перфектния си баланс във финали в турнири от Големия шлем - три победи в три мача, и стана най-младият тенисист, който печели титла на всяка една от трите настилки. Алкарас взе първата си купа на твърд корт през 2022 година на Откритото първенство на САЩ, през 2023 година стана шампион на трева на "Уимбълдън", а сега е първи и на червените кортове на "Ролан Гарос".

Мачът започна с ранен пробив в полза на Алкарас, но Зверев му го върна в следващия гейм. Испанецът отново излезе напред при сервис на германеца в петия гейм, пробивайки го на нула. Алкарас пропусна шанс за нов пробив в седмия гейм, но го стори в деветия за 6:3.

Вторият сет започна с няколко пропуснати възможности за пробив от страна на Алкарас в маратонски първи гейм. Зверев поведе с пробив за 3:2, а в седмия гейм го направи отново за 5:2 при сервис на Алкарас. Германецът сложи точка на спора с гейм на нула при свое подаване за 6:2.

Третият сет предложи равностойна игра без възможности за пробив в първите пет гейма. Алкарас излезе напред с 4:2 при подаване на Зверев, а в следващия гейм на три пъти не позволи на германеца да го пробие. Зверев все пак върна пробива за 4:5 при сервис на Алкарас и не позволи на съперника си да затвори сета. Проблемите за испанеца продължиха и той допусна пореден пробив за 6:5, след което германецът взе частта със 7:5 при свой сервис.

Карлос Алкарас тръгна добре в четвъртия сет, проби Зверев във втория гейм и поведе с 3:0 след гейм на нула. Испанецът удари съперника си още веднъж с брейк в подаването за 4:0. Зверев успя да върне интригата с пробив за 4:1. След петия гейм на четвъртия сет Карлос Алкарас се оплака от контузия в бедрото и трябваше да получи медицинска помощ. Това не попречи на испанеца да пробие за 5:1 и да спечели сета с 6:1.

Решителният пети сет донесе пробив на Алкарас за 2:1, след което испанецът успя да се спаси от брейк при свое подаване след четири възможности на Зверев и спорна ситуация със съмнение за топка в аут при сервис на испанеца (3:1). Германецът се спаси от пробив в петия сет (2:3), а съперникът му в следващия (4:2 за Алкарас). Испанецът поведе с 5:2 след втори пробив в сета и сложи точка на спорта при свой сервис - 6:2.