Цветана Пиронкова не успя да се класира на пореден финал на тенис турнира в Сидни, след като загуби от Петра Квитова с 5:7,1:6 в полуфинал. Българката и чехкинята се срещнаха и през миналата година тук, на същия етап от надпреварата, когато Пиронкова победи с 6:4, 6:3.

Пиронкова нямаше да повтори миналогодишния финал и при победа, тъй като съперничката й от 2014 година Анджелик Кербер загуби от Каролина Плишкова с 3:6, 2:6 в другия полуфинал
 
По пътя към финала в Сидни Петра Квитова победи Шън Пенг и Ярмила Гайдошовапо, докато Пиронкова тръгна от квалификациите в Сидни, въпреки че е актуален шампион и трябваше да се справи с Шанел Скеперс, Дона Векич, Никол Гибс, Флавия Пенета, Мадисън Кийс и Барбора Захлавова Стрицова.

ПЪРВИ СЕТ
Пиронкова започна страхотно мача, записвайки пробив още в първия гейм. Българката бързо дръпна с 40:15 на Квитова и я проби на 30 (1-0). Последва труден сервис гейм за Пиронкова, която се измъкна от 40:40 и поведе нещата до 2-0. Квитова взе категорично третия гейм на 15 (2-1), а в четвъртия записа пробив на 30 за 2-2. Мощен сервис на чехкинята и грешки на Пиронкова направиха резултата 3-2 за Квитова в гейм на нула. Българката взе нещата в свои ръце и изравни геймовете за 3-3 с 40:15 при свой сервис. Последваха два гейма, в които Квитова и Пиронкова взеха сервис геймовете си с 40:0 за 4-4. Чехкинята не сбърка за 40:15 в деветия гейм и поведе с 5-4, а със същия резултат Пиронкова взе десетия за 5-5, след което дойде време за развръзката в сета. Квитова заложи на силен сервис и караше Пиронкова да тича повече за 6-5, въпреки че българката можеше да стигне до 40:40 в гейма, но Квитова изпрати трудна топка на линията, с което взе гейма. Грешки на Пиронкова в решителния гейм й донесоха загуба за 5-7.
ee.jpg

ВТОРИ СЕТ
Петра Квитова започна ударно втория сет и го взе на нула със свой сервис гейм. Чехкинята успя да пробие сервиса на Пиронкова, въпреки агресивната игра на Цвети от дъното на корта. Квитова продължи да доминира при свой сервис и поведе с 3-0 в сета след нов гейм на нула. Пиронкова върна интригата в мача с победа в четвъртия гейм след свой сервис за 40:15. Възходът й бързо бе пресечен с нова загуба в гейм на нула след сервис на Квитова за 1-4 в сета. Шестият гейм показа, че Пиронкова няма сили за нещо повече в мача и отново допусна пробив за 1-5. Пиронкова взе своето при поредния си сервис гейм и с мощен ас се класира за финала с 6:1.
22_1.jpg