Рускинята Светлана Кузнецова е последната полуфиналистка на “Ролан Гарос”. Поставената под номер 7 рускиня имаше най-тежката задача в четвъртфиналите и игра с втората в света Серена Уилямс. Кузнецова спечели в изключително драматична среща със 7:6, 5:7, 7:5.

Първите два сета се развиха по почти идентичен начин, като Кузнецова повеждаше с 3:0 гейма. В първия сет Серена се върна в мача и поведе с 6:5. Рускинята спечели сервис гейма си и стигна до тайбрек, в който триумфира.

Във втория сет при 0:3 по-малката сестра Уилямс намали до 2:4. Светлана изпълняваше сервис, но падна лошо и почти изкълчи глезена си, което позволи на съперничката й да я пробие. С нов пробив Светлана поведе с 5:3. Невероятната в този момент Серена стигна до трети пореден пробив в сета за 4:5. След това американката постигна три поредни точки за 7:5, с което затвори втория сет.

В третия двете вървяха точка за точка. При 5:5 Светлана спечели при своя подаване за 6:5 и с пробив стигна до крайния успех в мача.

Загубата е първа за Серена след 18 победи в турните за "Големия Шлем". Тя има 11 титли, като е печелила и четирите турнира. 

Кузнецова игра на финала на “Ролан Гарос” през 2006 година, но загуби от Жустин Енен с 4:6, 4:6. Тя триумфира на “ЮЕс Оупън” през 2004 година, когато едва 19-годишна спечели срещу сънародничката си Елена Дементиева.

В спор за място на финала Светлана ще играе с тридесетата поставена Саманта Стосър от Австралия. Другата полуфинална двойка е Динара Сафина (Рус) и Доминика Цибулкова (Слвк)./БЛИЦ