Светлана Кузнецова спечели битката на шампионките на турнири от Големия шлем, побеждавайки Жустин Енен с 6:4, 7:6 в мач от трети кръг на Australian Open и записа едва трета победа от общо 19 изиграни мача срещу белгийката.

Поставената под №11 белгийка е шампионка през 2004 година в Мелбърн, а през 2006-а и 2010-а достигна до финала. Но днес не успя да се справи с бившата №2 в света Кузнецова.

Двубоят премина през серия от обрати, предложи, както страхотен тенис, така и детински грешки и много, много емоции. Още от самото начало рускинята заложи на мощните удари и агресивната игра, а в седмия гейм серия от успешни атаки й донесоха пробив, който се оказа достатъчен за успеха в първия сет.

Енен спаси три мачбола в тайбрека на втория сет и се бори докрай, но в крайна сметка трябваше да отстъпи пред непостоянната Кузнецова. До 3:3 играта вървеше без пробиви, но поставената под №23 в схемата рускинята спечели на нула подаването на белгийката в седмия гейм и малко след това поведе с 5:3. Енен спечели следващия си сервис-гейм, но не успя да върне пробива и първият сет приключи. Във втория Кузнецова направи ранен пробив за 2:1 и на два пъти получи възможността да сервира за мача - първо при 5:4, а след това и при 6:5. Рускинята обаче трепна и в двата случая и се стигна до тайбрек. В него Енен започна с двойна грешка. При 4:6 точки белгийката спаси два поредни мачбола, а при 7:8 и още един. Кузнецова все пак реализира четвъртия си мачбол при 9:8 и най-сетне затвори мача в своя полза.

Енен допусна цели 9 двойни грешки и общо 41 непредизвикани, и след 2 часа и 4 минути игра трябваше да напусне корта победена.

В следващия кръг Кузнецова ще играе срещу поставената под №6 в схемата Франческа Скиавоне (Италия), за която по-рано ви информирахме, че елиминира Моника Никулеску от Румъния. /БЛИЦ