Заемащата 102-ото място в световната ранглиста Алиса Клейбанова поднесе голямата изненада на старта на силния турнир в Щутгарт, отстранявайки Петра Квитова след успех с 6:2, 7:6(3) и записвайки по този начин своята първа победа над представителка от Топ 10 след завръщането си на корта. През 2011-а Клейбанова се разболя от рак на кръвта - лимфома на Ходжкин и се подложи на химиотерапия. Тя бе извън спорта за около година и се завърна на през март 2012-а.

Следващата съперничка на рускинята, ще се определи от срещата между Пенета и Янкович.

Ана Иванович започна с категорична победа участието си в Щутгарт, след като в двубой от първи кръг не даде никакви шансове на Забине Лисицки, надигравайки я с 6:1, 6:3 след само час игра, пише tenniskafe.

"Определено съм много щастлива от представянето си днес. Беше труден мач за мен, но започнах добре, сервирах добре и бях постоянна от първата до последната точка. Всеки двубой и всеки нов турнир е едно ново предизвикателство за мен и моя екип. Целта ми е да се завърна в Топ 10, но най-вече искам да бъда постоянна в резултатите си, а ако това се случи, то тогава позицията в ранглистата също ще дойде", коментира Иванович.

В спор за място на четвъртфиналите бившата №1 ще се изправи срещу Юлия Гьоргес, която получи "уайлд кард" за основната схема, а през вчерашния ден отстрани Сорана Кърстя след успех с 6:1, 7:5. Това ще бъде шести мач помежду им, като до момента сръбкинята има предимство от 4-1 в преките им сблъсъци, но досега двете никога не са се срещали на клей.

Един от най-оспорваните двубои от вчерашната програма противопостави Андреа Петкович и Флавия Пенета, а след повече от 2 часа здрава битка с победата се поздрави италианката - 7:5, 3:6, 6:1. Следващата съперничка на шампионката от Индиън Уелс ще бъде Йелена Янкович, която отрази цели четири мачбола и в крайна сметка пречупи съпротивата на Мона Бартел, отстранявайки я с 2:6, 7:6(8), 6:3.

По-рано станаха ясни и имената на две от тазгодишните четвъртфиналистки на турнира, а първата от тях е Сара Ерани, която достигна до тази фаза след рутинна победа с 6:3, 6:3 над Кая Канепи. Там италианката ще се изправи срещу победителката от двубоя между Анджелик Кербер и Карла Суарес Наваро, които играят днес.