Петра Квитова се завърна във финалната осмица на "Ролан Гарос" след осемгодишно отсъствие. Чехкинята направи завръщането си на корта преди три сезона именно на "Ролан Гарос", когато изигра първи мач след дълга пауза, тъй като няколко месеца преди това бе намушкана с нож от крадец, който бе проникнал в дома й, а бившата номер две се е опитала да се защити. 

Днес тя победи Джан Шуей (Китай) с 6:3 6:4. Отличната игра на световната номер 11 й донесе аванс от 4:0 гейма, което бе напълно достатъчно за нея, за да стигне до успех в откриващата част. 

Във втория фаворитката в мача отново се откъсна с ранен брейк и впоследствие го дублира, за да се доближи едва на четири точки до класиране в следващата фаза при 5:2. Непоставената тенисистка обаче направи късен опит за обрат и отчетливо надиграваше Квитова в последвалите минути, в които чехкинята поизгуби търпение, а грешките валяха. Все пак по-класната от двете състезателки съумя да спре пропадането си, слагайки точка на спора от втория си опит, в който сервира за крайната победа