Британката Лаура Робсън спечели приза Новак на годината на женската тенис асоциация. 18-годишната британка успя да стигне до полуфинал в Палермо, а на US Open стана първата великобританка от 14 години насам, която достига до втората седмица на турнир от Големия шлем. Последва финал в Гуанджоу, пише Тенис24.


Представянето й на US Open ще се запомни с няколко паметни победи – над Ким Клайстерс (това беше и последният двубой на Клайстерс в кариерата) и Ли На (първа победа над Топ 10 играч за Робсън).


По-късно в Осака Робсън отново се представи на ниво и достигна четвъртфинал. Равносметката – британката започна вече споменатия турнир в Палермо като №113 в ранглистата на WTA, преди през октомври да достигне рекордната за нея 52-а позиция. В крайна сметка британката завършва годината като №53.


„За мен е чест, че съм избрана за новак на годината от WTA. Погледнах списъка с предишните победителки в класацията и съм наистина впечатлена от имената им. Сред тях видях доста от моите идоли, с чиито двубои съм израснала. Надявам се, че ще успя да постигна дори само малка част от това, което предишните победители в класацията са постигнали”, коментира скромно Робсън.