Една от легендите на тениса Матс Виландер обяви своя фаворит за финала при мъжете на Аустрелиън Оупън. Според него Новак Джокович има по-големи шансове за титлата от Рафаел Надал в сблъсъка между тях в Мелбърн. Сърбинът ще опита да спечели трета поредна титла и общо 15-а от Големия шлем след успехите си на Уимбълдън и US Open. Испанецът пък няма загубен сет до момента.

"Няма да бъде честно да определим Надал за фаворит, тъй като той спечели шест мача срещу съперници, които не са широко популярни. Не мисля, че той реално беше тестван на най-високо ниво. Играе изключително добре и по-различно - по-бързо и по-силно удря топката. Тактически направи промени и цялостно е много агресивен. Но той не е победил играч от топ 10. Не е демонстрирал нищо особено специално, а просто играе добре", сподели Виландер.

"Мисля, че Новак заслужава да бъде фаворит, но ще е равностоен мач. Рафа, ако остане верен на стила си и демонстрира нивото от предните срещи, има своите шансове. Но Новак е очевидният фаворит. Това не значи, че вярвам той да спечели девет от десет техни мача, но си е фаворитът", добави шведът.

"Един от тях ще изпревари Роджър. В следващите десет шлема, смятам че осем ще бъдат разпределени между Рафа или Новак. Не знам дали предстоящият финал ще направи голяма разлика за в бъдеще, но и двамата постигнаха по-високо ниво на игра заради стореното от Роджър в последните години. Трудно ми е да си представя Федерер да ги победи и двамата на турнир от Големия шлем. Може би има сили да надиграе един от тях", завърши Виландер.

Федерер има рекордните 20 титли от Големия шлем, а Надал и Ноле са съответно със 17 и 14.