Легендарният австралийски тенисист Пат Кеш засипа с похвали първата ни ракета Григор Димитров и сподели, че той е младокът с най-големи шансове да успее. Кеш разкри своите притеснения относно бъдещето на тениса и тревогите си, че след няколко години той ще загуби от своя блясък. Причините според него са уеднаквяването на настилките и съответно еднообразният стил на игра, а също така липсата на млади тенисисти, които да заемат местата на привличащите огромен интерес Джокович, Надал и Федерер. Ето какво каза Кеш за ситуацията в тениса и за Григор Димитров:

"По високите етажи на "O2 Arena", където са се събрали влиятелните личности в тениса, се усеща задоволство от факта, че тенисът никога досега не е бил толкова доходоносен. И може би са прави, гледайки как 17,500 фена плащат всеки ден, за да могат да гледат мачовете в Лондон, въпреки че Анди Мъри не участва, а това е доказателство за огромната способност на нашия спорт да продава. Но с нарастващо безпокойство, шептейки, а не говорейки ясно, някои хора са загрижени за това как ще изглежда тениса след 5-6 години. И повярвайте ми, тези притеснения не са безпочвени.

От няколко години очакваме млад талант да направи своя пробив и да заеме мястото на Федерер и Надал, когато най-накрая те сложат край на кариерите си. Не издавам никаква тайна, казвайки ви, че такъв просто няма. Сега имаше само един дебютант на Мастърса в Лондон - Станислас Вавринка, който следващия март ще навърши 29 години. През миналия сезон това бе Янко Типсаревич, който скоро ще навърши 30 години, а преди него бе Марди Фиш, който пък отдавна отпразнува своя 30-и рожден ден.

Да, страхотно шоу е да се гледа как Надал, Джокович, Федерер, Мъри и Дел Потро изнасят представления година след година, но се нуждаем от 21-годишен талант, който да разнообрази малко нещата. След даден пик, следва спад. Още колко години можем да очакваме от тях да продължат да играят? Максимум 5-6 за Джокович, Мъри и Дел Потро, а Федерер и Надал ще са се отказали преди това. Повярвайте ми, има страх сред влиятелните ръководители в тенис средите за това, че ще настъпи спад (финансов и от всякакъв друг тип), след като тези звезди слязат от сцената.

Кой ще заеме техното място? Милош Раонич и Йержи Янович? Те са големи момчета, които могат да удрят топката много здраво, но разнообразието не е силната им страна. Харесвам Джак Сок, а като австралиец съм оптимист за Ник Киргьос и Танаси Кокинакис, но още е прекалено рано, за да се прецени дали имат шанс да бъдат сред елита.

В краткосрочен план имаме Бърнард Томич, но за него не мисля, че някога ще успее да постигне постоянство в играта си и най-много да има успехи на Уимбълдън или Australian Open. Разбира се, имаме Григор Димитров, който за мен е младокът с най-големи шансове да успее и в него са големите ми надежди. Проблемът е, а и не съм само аз, че все още очакваме големи успехи на турнирите от шлема.

Ако някой се чуди защо младите тенисисти не могат да направят своя пробив, отговорът е лесен. През огромна част от годината, особено в нейния край, когато се разгорещява битката за класиране в Лондон, кортовете са направени перфектно за Надал и Джокович. С много малки изключения, Мъри и Дел Потро играят по същия начин. Дори Федерер бе принуден да адаптира играта си по начин, който да пасне на тези кортове.

Ако скоро не бъде направено нещо, притеснен съм, че всеки ще се адаптира към същия стил - игра основно от задна линия, разчитайки на страхотно движение и удари от дъното на корта.

Въпреки че съм скептичен, все пак виждам, че от ITF разсъждават над тези проблеми. Прекарах известно време в технологичния департамент и виждам, че разбират накъде вървят нещата. По-важното е, че се работи над евентуална промяна, но ще има сериозна борба, тъй като директорите на турнирите не искат да разочароват Топ тенисистите, правейки условията за игра неблагоприятни за тях. Притеснен бях, когато чух Тони Надал да се оплаква, че кортовете в Париж Берси били прекалено бързи тази година.

Тенисът предлага страхотно зрелище в момента и някои биха предпочели да не мислят за бъдещето му, наслаждавайки се на настоящето, но съм притеснен, че ще бъде платена сериозна цена за настоящата златна ера на Надал, Джокович, Федерер, Мъри и компания".