Тенис легендите Борис Бекер и Мартина Навратилова призоваха олимпийските медалисти във всички спортове да получават парични награди.

Световната атлетика обяви по-рано този месец, че това ще бъде първият спорт, предлагащ финансови бонуси за олимпийски медали в историята, като победителите в 48-те дисциплини на Игрите в Париж 2024 ще получат 50 000 долара.

Президентът на федерацията Себастиан Коу заяви, че е убеден, че Международният олимпийски комитет ще приеме идеята носителите на златни медали в леката атлетика да получат парични награди в Париж, но призна, че неговата организация не е обсъждала историческия ход с олимпийската централа.

"Олимпиадата винаги е била най-голямото спортно събитие, а спортистите бяха единствените, които не печелят пари. Всички правеха пари, освен спортистите. Така че се радвам, че това се променя, защото за някои страни това е огромна сума. За някои от тях това е капка в чашата, но за някои от тях е стъпка в правилната посока. Защо да не правят пари? Да си топ спортист сега е работа на пълен работен ден. Дните на аматьорите отминаха", заяви 18-кратна шампионка в турнирите от Големия шлем Навратилова.

Бекер спечели злато на двойки с Михаел Щих на Олимпиадата през 1992 г. в Барселона, четири години след завръщането на спорта на Игрите след 64-годишно отсъствие.

"Когато слушах Себастиан Коу за паричните награди, казах: „Най-накрая някой да върви в крак с времето“.

"Спортът днес е работа на пълен работен ден, независимо дали сте лекоатлет, плувец или представител на друг от олимпийските спортове. Всички правят пари на гърба на състезателите", каза Бекер.

Навратилова и Бекер се обявиха против Саудитска Арабия да бъде домакин на следващите три издания на Финалите на WTA.

Турнирът в края на сезон 2024 ще се проведе в Рияд през ноември, включвайки осемте най-добри тенисистки на сингъл и на двойки. Предвижда се Саудитска Арабия да бъде домакин също през 2025 и 2026 г.

"Отиваме в Саудитска Арабия, по-голямата промяна ще бъде само ако отидем в Северна Корея“, каза Навратилова, която подчерта, че не планира да работи на турнира като коментатор.

"Крис Евърт и аз изяснихме вижданията си по този въпрос, но играчите направиха своя избор. Ще видим как ще се развият нещата. Чух играчи да казват, че не искат да бъдат политизирани. Няма как да е по-политизирано от това да отидеш в Саудитска Арабия", каза Навратилова.