Тенис легендите Крис Евърт и Мартина Навратилова призоваха женския тур на WTA да остане извън Саудитска Арабия, като подчертаха, че едно такова действие ще донесе "значителен регрес, но не и напредък".

"Трябва да има здравословен дебат за това дали "напредъкът" и "обвързването със Саудитска Арабия" наистина са възможни", пишат и двете, членове на Залата на славата на световния тенис. Те дълго време са били съпернички на корта, но сега седнаха заедно зад компютъра и написаха съвместна позиция, публикувана като материал във вестник "Вашингтон Пост".

Те разсъждават и по темата "дали въвличането на тенисистки в турнир, който е спонсориран от короната на Саудитска Арабия би било измиване на името на страната само заради притока на пари".

Напоследък тенисът е погълнат от дебата дали спортът трябва да следва голфа, футбола, автомобилния спорт и други в сключването на сделки с богатото кралство, където групите за права твърдят, че жените продължават да се сблъскват с дискриминация в повечето аспекти на семейния живот. А хомосексуалността е основно табу, както и за останалите страни в Близкия изток.

"Вземането на турнир там би представлявало значителна стъпка назад, в ущърб не само на женския спорт, но и на жените като цяло, твърдят двете, които са спечелили по 18 титли от Големия шлем на сингъл.

"Надяваме се това да се промени някой ден, надяваме се през следващите пет години поне да видим промяна. И ако е така, бихме подкрепили ангажимент на тениса от WTA там, казват Евърт и Навратилова.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман работи, за да се измъкне от международна изолация след убийството през 2018-а година на коментатора от "Вашингтон Пост" Джамал Хашоги. Принцът също така явно иска да диверсифицира икономиката на Саудитска Арабия и да намали зависимостта й от петрола.

И има подкрепа също от толкова важна тенис-личност - Били Джийн Кинг, която смята, че влизането на турнирите в Саудитска Арабия ще промени самата страна на първо място.

"Аз силно вярвам в ангажираността", каза Били Джийн Кинг, основател на WTA и борец за равни права в тениса. Не мисля, че наистина се променяш, освен ако не се ангажираш... Как ще променим нещата, ако не се ангажираме да работим с тях?".