Григор Димитров започна по блестящ начин участието си на силния турнир "Shanghai Rolex Masters", който е с награден фонд 6 521 695 долара. В среща от първи кръг на надпреварата хасковлията преодоля лесно състезаващия се за Узбекистан руснак Денис Истомин с 6:3, 6:3. След успеха Гришо написа на камерата "С любов от Китай", като не е ясно към кого е насочено посланието.

Българинът започна отлично срещата и поведе с 4:0. Истомин надигна глава и се върна в гейма, но нов пробив на първата ни ракета реши сета в негова полза. Втората част започна равностойно и завърши с отлични отигравания за Димитров, който направи важен пробив и триумфира в срещата.

С победата си над 51-ия в световната ранглиста 23-годишния българин си осигури 14 810 долара от наградния фонд, а във втория кръг ще се изправи срещу победителя от двубоя между Жулиен Бенето и Дзе Джън.

Григор Димитров - Денис Истомин 6:3, 6:3

Първи сет
Григор Димитров започна по великолепен начин и проби сервиса на Истомин на 0 - 1:0. Хасковлията записа първия си ас, а и след края на втория гейм съперникът му още няма спечелено разиграване - 2:0. Григор лети по корта, а Истомин все още не знае къде е. Българинът спечели на 15 и дръпна с 3:0.

Истомин се опита да окаже съпротива на Димитров, повеждаше на два пъти, но в крайна сметка първата ни ракета взе подаването си - 4:0. След този гейм руснакът се разигра и взе най-накрая подаването си 4:1.

Истомин върна единия пробив, след двойна грешка на Григор Димитров - 4:2. Руснакът, състезаващ се за Узбекистан, възвърна самочувствието си и макар и трудно спечели сервис гейма си - 4:3.

Григор Димитров бе безапелационен при своя сервис и спечели гейма на 0 - 5:3. Истомин застана на начален удар, за да остане в тази част. Но срещу него бе устремения Гришо, който не му даде шансове - гейм на 15 и края на първия сет 6:3.

Втори сет
Димитров тръгна с успешен гейм въпреки, че изпита леки затруднения - 1:0. Оспорвана борба и дълги разигравания в този гейм, в който Истомин се наложи на 30 - 1:1. Григор заби седмия си ас, а след това и осми, с което не остави шансове на Истомин - 2:1. Руснакът показа завиден сервис и бързо изравни с гейм на 15 - 2:2.

От тук започна наказателната акция на Гришо. Българинът спечели подаването си, последва пробив и нов гейм за хасковлията, за да се стигне до 5:2. Истомин взе подаването си, но при сервиса на Димиторв бе безпомощен - 6:3 и край на мача.