Ли На е първата финалистка на Australian Open. 28-годишната тенисистка се наложи с 3:6, 7:5, 6:3 срещу световната №1 Каролине Возняцки в първия 1/2-финал. Така Ли На постигна най-големия успех в историята на китайския тенис, достигайки до финал на турнир от Големия шлем. 2_2.jpg

Поставената №9 в схемата спаси мачбол във втория сет и успя да обърне резултата в своя полза в сблъсъка, продължил 2 часа и 46 минути. Ли На ще спори за титлата с белгийката Ким Клайстерс или рускинята Вера Звонарьова, които тази сутрин спорят помежду си.

С отпадането от китайката Возняцки пропусна да се класира за втори път в кариерата си на финал в турнир от Големия шлем.

Още от самото начало световната №1 заложи на защитата и стабилната игра от основната линия, докато китайката се опитваше да диктува демпото и търсеше завършващите удари. В първия сет Ли На направи почти четири пъти повече уинъри - 7 срещу 2. Но и също толкова пъти повече непредизвикани грешки - 17 срещу 7, които помогнаха на Возняцки да достигне до успеха с 6:3.

Каролине поведе с пробив на старта на втората част, а при 4:3 и 40-0 в подаването й изглеждаше, че датчанката е само на няколко минути от успеха. В този момент Ли На рязко повиши нивото си на игра и след серия от добри ретури и печеливши удари намери нач3.jpgин да върне пробива и да изравни за 4:4. Още в следващия гейм нова поредица от непредизвикани грешки от ракетата на китайката позволиха на Возняцки да спечели подаването й и при 5:4 да сервира за победата. На Ли отрази мачбол, а след нови две красиви атаки успя да върне пробива в последния възможен момент. В тези моменти Каролине заложи на глухата защита, китайката продължи да търси завършващия удар и след нови два гейма в нейна полза резултатът в сетовете бе изравнен.

Сценарият от първите две части се повтори и в третата - Возняцки поведе с ранен пробив, но при 2:1 последваха три поредни гейма в полза на неспиращата да атакува китайка и 4:2 в нейна полза. Последва кошмарен серис гейм за Ли На, която след серия от грешки позволи на противничката си да върне пробива и да изравни за 4:4. Това по никакъв начин не се отрази на китайката, която продължи с атаките и след няколко впечатляващи уинъра спечели следващите два гейма и постигна най-големият успех в историята на китайския тенис. /БЛИЦ