Дъждът в Барселона отложи доиграването на първия мач на Григор Димитров в турнира от категория ATP 500. Най-добрият български тенисист водеше с 4:6, 6:3, 4:3 (с пробив аванс) на 52-ия в света Федерико Кория, когато за втори и окончателен път срещата беше прекъсната заради силни валежи.

Мачът от втория кръг започна малко след 18 часа, а близо 2 часа по-късно се наложи прекъсването му заради дъжд. Гришо беше неубедителен в първия сет, особено в началото, и го загуби с 4:6. Във втората част обаче Димитров доминираше и я спечели с 6:3. 

Българинът стартира успешно третия сет, в който постигна ранен пробив, дръпна с 2:1, но дъждът наложи прибирането на двамата тенисисти в съблекалнята за около два часа и половина. След това Кория върна пробива, но и Гришо на свой ред направи пробив на нула, за да поведе с 4:3 преди срещата отново да бъде спряна от дъжда и отложена за утре.

Победителят от срещата на осминафиналите ще се изправи срещу първия поставен Стефанос Циципас или Иля Ивашка, които също ще доиграват мача помежду си утре.

Toва е първи мач между Димитров и Федерико Кория, който е брат на бившия №3 в света Гийермо Кория.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Григор започна по чудесен начин сезона на клей, побеждавайки Николоз Басилашвили, Душан Лайович, Каспър Рууд и Хуберт Хуркач по пътя към полуфинала на Мастърс турнира в Монте Карло.

Предишното участие на Димитров в Барселона беше през 2019 година, когато отпадна в третия кръг. Най-доброто му класиране е 1/4-финал година по-рано.

ФЕДЕРИКО КОРИЯ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 1:1 (6:4, 3:6, 3:4)

ПЪРВИ СЕТ
Григор започна лошо и допусна пробив на нула още в първия гейм. Впоследствие Димитров достигна до два поредни брейкпойнта, които обаче бяха пропуснати. 30-годишният аржентинец затрудни нашето момче с дълги разигравания и това му помогна да затвърди пробива и да удвои аванса си.

Българинът рязко подобри началния си удар и осъществи няколко много добре изградени атаки, намалявайки на 1:2. След това Гришо заигра още по-офанзивно, но Кория продължи да го затруднява. Силният вятър в Барселона също пречи на тенисистите да покажат най-доброто, на което са способни.

Четвъртият гейм беше доста интригуващ. Димитров навакса пасив от 15:40 и спаси два геймбола, след което стигна до брейкпойнт. Кория изпрати топката в аут и Григор успя да върне пробива - 2:2.

Аржентинецът доминираше в следващите два гейма, повеждайки с 4:2. Димитров беше на път да прекъсне серията на противника, след като поведе с 40:15 в седмия гейм. Кория обаче се измъкна от трудната ситуация, стигна до точка за пробив, която оползотвори след форхенд в мрежата от страна на Григор. Така аржентинецът дръпна с 5:2 и се доближи още повече до успеха в първия сет.

Кория беше изключително колеблив в сервис гейма за спечелването на първия сет. Аржентинецът допусна много грешки и дори си позволи да влезе в разговор със съдията, спорейки за една топка, че не е излязла в аут. Кория отрази първата възможност за пробив, която се откри пред Димитров в гейма, но българинът реализира втората и по този начин намали изоставането си в сета - 3:5.

Впоследствие Гришо отрази сетбол на своя сервис и успя да намали изоставането си на 4:5. Федерико Кориа беше колеблив и даде шансове на Димитров в десетия гейм, но все пак го спечели, а по този начин взе и първия сет - 6:4. 

ВТОРИ СЕТ
Димитров и Кория спечелиха подаванията си в първите пет гейма, като пролича, че съперникът на българина започна да играе по-нервно. Аржентинецът започна да прави много повече непредизвикани грешки и се стигна до пробив за Григор в шестия гейм. Димитров се възползва и поведе с 4:2. След това българинът го затвърди и дръпна с 5:2. 

Гришо имаше възможност да направи нов пробив и да спечели сета, но Кория удържа подаването си и намали пасива на 3:5. Все пак Димитров нямаше проблеми след това и изравни резултата в мача - 6:3. 

ТРЕТИ СЕТ
Гришо продължи да доминира, стигайки до ранен пробив. Той поведе с 40:15 в третия гейм, след което бе много прецизен и успя да спечели още при първата възможност, повеждайки с 2:1. 

След това заваля дъжд, заради което срещата се наложи да бъде прекъсната, а двамата тенисисти се прибраха в съблекалнята за почти два часа и половина. Впоследствие дъждът спря и те отново се появиха на корта. 

Две непредизвикани грешки от Григор след паузата го поставиха в неудобно положение за 15:30, а после още един бекхенд в аут на българина го принудиха да защитава две точки за рибрейк. Димитров обаче не успя и пробивът бе върнат и затвърден. След това Григор взе подаването си с гейм на нула за 3:3. Българинът направи и втори пробив в сета с гейм на нула за 4:3 в своя полза и отново заваля дъжд, който прекъсна срещата.

Малко след това организаторите решиха този двубой, както и мачът между Стафанос Циципас и Иля Ивашка, да се доиграят на следващия ден (21 април).