Втората ракета на Великобритания Кайл Едмънд е следващото препятствие пред Григор Димитров на Аустрелиън Оупън. Мачът им от 1/4-финалите ще стартира сутринта не преди 5:30 часа българско време. Този път се налага да станем рано, за да подкрепяме нашето момче по пътя към поредната победа. С БЛИЦ ще може да гледате срещата директно с картина!

Григор логично е определян за фаворит в срещата, в която има за съперник 49-ия в световната ранглиста. 23-годишният британец обаче не е случаен тенисист. Това вече се видя в Мелбърн. Кайл Едмънд елиминира четирима равностойни съперници, а най-голямата изненада поднесе още в първия кръг, когато се справи с 11-ия в схемата и финалист на US Open Кевин Андерсън (3:2 сета). След това британецът се справи още с Денис Истомин (3:0), Николас Басилашвили (3:2) и Андреас Сепи (3:2). Срещу италианеца Кайл Едмънд записа най-големия успех в индивидуалната си кариера до момента. Той се класира за 1/4-финалите на Аустрелиън Оупън, след като обърна Сепи с 6:7(4), 7:5, 6:2, 6:3. 

Едмънд никога досега не е печелил титла в турнир от АТП. Както е известно, Григор Димитров има 8 във визитката си. 

Успехът над Сепи вдъхна увереност на британеца и той обяви, че вярва в победата и над българина. "Вярвам във всяка една стъпка, която правя на корта. Вярвам в успеха и той идва. Няма да има разлика и в мача с Димитров", коментира Едмънд.

Григор и Кайл са се срещали два пъти до момента. И двете победи са за нашето момче. Миналата година Димитров се справи с Едмънд на турнира във Вашингтон - 7:5, 4:6, 6:3, а само преди няколко дни го победи и в Бризбейн - 6:3, 6:7(3), 6:4. Четвъртфиналният мач, игран на 5 януари, ще се запомни с изключително джентълменското поведение на Григор. При 4:4 и 15:0 за Гришо в третия сет британецът получи контузия на глезена на десния крак. Едмънд се строполи на корта, показвайки, че изпитва силна болка. Това предизвика реакцията на Димитров, който прескочи мрежата между двете полета и се втурна да помага на съперника си. 

"Григор е страхотен. Показа своята загриженост по този начин, което е добре. Хубаво е да има хора като него. Той винаги е бил такъв. Григор е добър човек както на корта, така и извън него", каза тогава Едмънд по адрес на номер 3 в световната ранглиста.


Кайл е роден на 8 януари 1995 година в Йоханесбург, ЮАР. Само допреди три месеца живее в Англия, но решава да се премести в Насау на Бахамите. Изпълнителният директор на мениджърската компания на тенисиста - Лаурън Франкопан, обяснява действията на Едмънд с добрия климат, удобен за добра подготовка за сезона, но не отрича, че не малка роля е изиграла и разликата в данъците.

"Кайл се премести на Бахамите основно заради желанието да се подготви добре за новия сезон. Играе толкова често в Америка, че все едно има втори дом там. Разбира се, липсата на такси за спечелените пари също е нещо положително", обяснява Франкопан.

Кайл случайно се насочва към тениса, записвайки се на уроци в местен клуб, където сестра му ходи да плува. Едмънд е фен на спортните коли и Формула 1, а любимият му футболен отбор е Ливърпул.

През 2016 година британецът влиза в новините със заплахите, които получава след загубата си от Новак Джокович (4:6, 5:7). Тогава онлайн тролове призовават той да бъде убит с прерязване на гърлото, а приятелката му - изнасилена.



До момента Едмънд е заработил седем пъти по-малко пари от наградни фондове в сравнение с Гришо. Срещу името на британеца в сайта на АТП е посочена сумата от 2 131 588 долара. Димитров пък е с 14 109 911 долара.

Победителят от 1/4-финала ще има за следващ съперник Рафаел Надал или Марин Чилич. Световният номер 1 и хърватинът излизат един срещу друг на Централния корт "Род Лейвър Арина" веднага след мача на Григор и Кайл Едмънд.

Да пожелаем успех на големия ни любимец! Мачкай, Гришо! 

АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ