Русия ще поиска изваждането на препарата Мелдониум от забранителния списък на Световната антидопингова агенция.

Веществото нашумя през последната седмица като допинга на Мария Шарапова, заради които рускинята загуби милиони от спонсори и рискува да не играе на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Руският министър на спорта Виталий Мутко вече заяви желание препаратът, който бе добавен в списъка на забранените на 1 януари, да бъде премахнат.

"В историята на нашия спорт има друг подобен случай с веществото бромантан, за употребата на което бяха наказани много олимпийски шампиони. После ние доказахме, че този препарат не съответства на две от изискванията, за да бъде включен в забранения списък. Но това е друга тема. Дали допускам, че с мелдониума може да се случи подобно нещо? Да, напълно е възможно", заяви Мутко, без да коментира дали това може да отмени евентуално наказание на тенисистката.

Припомняме, че инициативата препаратът да бъде забранен идва от САЩ, а по данни на USA Today искането идва няколко дни след ежегоден симпозиум на Антидопинговата агенция, на който мелдониумът е бил посочен като масово употребяван от спортисти от Източна Европа за повишаване на физическата и психическа издръжливост. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА С ДОПИНГА НА МАРИЯ ШАРАПОВА - ТУК !!!