Американската тенис-икона Били Джийн Кинг беше наградена днес с Почетния легион – най-високото гражданско отличие на Франция. Многократната победителка в турнирите от Големия шлем и активистка за правата на ЛГБТ+ общността получи отличието от френския президент Еманюел Макрон на церемония в Елисейския дворец – точно 50 години след нейния триумф на сингъл през 1972-а година в Париж.

78-годишната Кинг беше почетена и на Откритото първенство на Франция в четвъртък, ден преди церемонията по награждаването от Макрон – този път в знак на признателност за заслугите й за издигане на авторитета на жените-спортистки, равенството на половете и правата на гейовете, лесбийките и транссексуалните хора в спорта.

"По-горда съм с това, което направих извън корта, отколкото с постиженията си като спортист. Но и кариерата ми като тенисист не беше толкова лоша, нали така?", каза тенис-легендата Кинг.

"Предполагам, че съм номер 1 в света по постижения и спечелването на турнирите от Големия шлем, в това число и Ролан Гарос, е в подкрепа на това мнение. Но аз съм горда, че се борих за равенството между половете.

Ясно беше, че тенисът би бил моята трибуна и ако мога да стана най-добрият играч в този спорт. И тогава гласът ми няма как да не бъде чут. Знаех, че като жена ще ми бъде много по-трудно, но също така знаех, че ще бъде още по-трудно и за моите цветнокожи колеги. Имах възможността да направя света малко по-добро място.

"Това беше едно откровение. От тогава то ръководи живота ми и никога не съм променяла начина си на мислене", добави американската тенис-икона след края на самата церемония.

Две години преди нейния триумф на Ролан Гарос, Кинг заедно с още осем състезателки се присъедини към отцепилата се Верига Вирджиния Слимс, което доведе до създаването на Женската тенис асоциация (УТА) през 1973-а. А Кинг стана неин първи президент.

Тя лобираше за равни по финансов размер наградни фондове и за мъжете, и за жените на Откритото първенство на САЩ. Натискът, която тя оказваше, доведе до такъв резултат през 1973-а година и парите бяха изравнени в двата пола.