Марат Сафин изигра последния си мач. Един от най-обичаните тенисисти в последните години загуби от Хуан Мартин дел Потро във втория кръг на турнира в Париж, последен в неговата пълна с емоции кариера.

Аржентинецът взе първия сет като стигна до пробив в десетия гейм. Сафин обаче се върна в мача като спечели втория, като при 6:5 не позволи на Дел Потро да прати сета в тайбрек и записа пробив на нула. В третия сет младият тенисист игра по-добре и спечели с 6:4.

Публиката в залата се изправи на крака и не спря да аплодира бившия номер 1 и на няколко пъти направи мексиканска вълна в негова чест. Ексцентричният и много емоциален Сафин не сдържа сълзите си на церемонията след мача. Новак Джокович, Жил Симон, Иво Карлович и Томи Робредо уважиха сбогуването на големия тенисист с професионалния спорт. На видеостената бяха показани най-великите му моменти, а поздрави му отправиха Роджър Федерер, Рафаел Надал, Николай Давиденко и Анди Мъри. На трибуните бе почти целият национален отбор по футбол на Франция.

Руснакът обяви, че това е последният му сезон в началото на годината. Той се отказва на 29 години, като има зад гърба си 15 титли, 2 от които от "Големия шлем". През 2000 година печели "ЮЕс Оупън", като на финала надиграва Пийт Сампрас, а през 2005-а триумфира на "Аустрейлиън оупън". Има девет седмици на върха на ранглистата през 2000 и 2001 година. Има и две титли от Купа "Дейвис" през 2002 и 2006 година.

В неделя с тениса се сбогува и Фабрис Санторо. Магьосника се оттегли на 36 години след загуба в първия кръг от Джеймс Блейк./БЛИЦ