Марин Чилич постигна едва втората си победа над тенисист от Топ 10 от 2018 г. насам, след като се наложи със 7:5, 7:6 (3), 3:6, 6:3 над световния №6 Андрей Рубльов и се класира за осминафиналите на Australian Open.

33-годишният хърватин, който за последно победи играч от челната десетка на световната ранглиста в третия кръг на Откритото първенство на Австралия през 2020 г. - над тогавашния №9 Роберто Баутиста-Агут, се класира за осминафиналите в Мелбърн за осми път в кариерата му. Най-доброто му постижение на Australian Open е финалът през 2018, когато загуби от Роджър Федерер в пет сета.

Чилич, шампион от US Open през 2014 г., е един от тримата тенисисти с титли от Големия шлем, останали в основната схема в Австралия. Другите са Даниил Медведев и Рафаел Надал.

За успеха си срещу Рубльов 198-сантиметровият хърватин пласира 24 аса и спечели 85% от точките при свой първи сервис. След като доминираше през първите два сета, Чилич допусна да бъде обърнат от 3:1 в своя полза в третата част. Тогава 24-годишният руснак спечели пет поредни гейма.

Андрей Рубльов обаче не успя да повтори представянето си в четвъртия сет и Чилич заслужено стигна до победата. Следващият му съперник ще е канадецът Феликс Оже-Алиасим, който се наложи с 6:4, 6:1, 6:1 над британеца Дан Евънс.