Рафаел Надал се превърна в герой за Испания, класирайки страната на полуфиналите за Купа „Дейвис“ в Мадрид. Световният №1 постигна две ценни победи срещу Аржентина – една на сингъл и една на двойки, за да обърне серията до 2-1 и да осигури мястото на селекцията на Серхи Бругера във финалната четворка, където съперник ще е тимът на Великобритания.

В решаващия сблъсък при тандемите 19-кратният шампион от Шлема и Марсел Гранойерс надиграха Леонардо Майер и Максимо Гонсалес с 6-4 4-6 6-3. Битката продължи около два часа и половина и завърши след полунощ, но важната новина за испанците е, че успяха да зарадват родните привърженици, макар да бяха без един от основните си състезатели в лицето на Роберто Баутиста Агут. Световният №9 напусна лагера на „Ла Роха“ поради лична трагедия.

Рафаел Надал също така записа 27-а поредна победа за Испания в турнира Купа „Дейвис“. Световният №1 бе притиснат до стената, но за пореден път показа, че се чувства най-комфортно при тези обстоятелства. Той гонеше задължителен успех над Диего Шварцман, за да изравни серията срещу Аржентина, и успя да го стори след 6-1 6-2 за малко над час игра.

Това бе и девети успех на Матадора срещу този опонент в също толкова мачове, но по-важното за Рафа е, че неутрализира загубата на Пабло Кареньо Буста срещу Гуидо Пея в първия двубой.

Надал изглеждаше повече от мотивиран в началото, а грешките на Шварцман започнаха да се трупат още от първото подаване на аржентинеца. Освен това световният №1 го размина с бекхенд по правата и вследствие на това успя да пробие за 2-0.

Форхендът на Рафа започна да нанася все по-големи поражения на опонента, който не успяваше да отговаря на темпото на 19-кратния шампион от Големия шлем. Поредната непредизвикана грешка на Диего Шварцман донесе два нови брейкбола на Матадора, който се справи от втори опит и остана на гейм от успех в сета.

Надал завърши частта с 15 от 15 спечелени точки на първи начален удар и поведе с 6-1.

В третия гейм след паузата световният №1 отново застраши сервиращия аржентинец. Диего излезе необмислено на мрежата и испанецът го накара да сгреши, а после световният №14 сам предостави подарък на опонента – два брейкбола. Въпреки неточностите в играта си към този момент Шварцман влезе убедително навътре в корта и се измъкна. Рафа обаче остана в гейма и наложи темпото си от основната линия, за да поведе с пробив и 2-1.

Шварцман подобри представянето си на първи начален удар, но това не му помогна особено срещу много агресивния от ретур Надал. Испанецът също така превъзхождаше опонента значително на втори сервис, а скоро авансът му стана два пробива и 5-1.

До края Рафа не изпита затруднения и затвори срещата с 6-2, за да прати серията в решителен трети мач.

По-рано днес Пабло Кареньо Буста сякаш зареди себе си с добро настроение от трибуните на централния корт в Caja Magica, но не успя да даде преднина на Испания срещу Аржентина на четвъртфиналите на Купа „Дейвис“. Гуидо Пея изигра мач на много високо ниво и осъществи пълен обрат до 6-7(3) 7-6(4) 6-1, за да може тимът на Гастон Гаудио да вземе аванс от 1-0 победи.

Той замести Роберто Баутиста Агут в състава на домакините. Световният №9 бе сполетян от лична трагедия. Само 18 месеца след като майката на тенисиста почина, баща му също е напуснал този свят. Веднага след като е научил новината, Роберто е тръгнал от Мадрид, за да се прибере в Кастейон.

Двата отбора и феновете по трибуните отдадоха почит към бащата на своя съотборник, като запазиха минута мълчание преди началото на серията, а испанците оставиха символично място помежду си, където трябваше да застане световния №9, ако бе в Caja Magica.