Световният №2 Рафаел Надал започна участието си на Мастърс турнира в Рим с категорична победа над Пабло Карено Буста. Носителят на рекордните девет титли в турнира доминираше тотално и победи само за 73 минути своя сънародник с 6:1,6:1, който миналата седмица достигна полуфинал на US Open.

Мачът започна с гейм за Надал, след което Карено Буста възстанови равенството. Изглеждаше, че очакванията за интересен и равностоен мач ще се оправдаят, но Матадора имаше други планове. Надал изглеждаше така, сякаш няколкомесечното отсъствие от корта изобщо не е оказало влияние върху кондицията му и веднага влезе в обичайния си ритъм, печелейки пет поредни гейма (три от тях на нула), като по този начин триумфира в сета след 36 минути игра.

Карено Буста спечели първия гейм в следващия, но Надал изравни резултата веднагаслед това, записвайки гейм на нула. Това бе едва началото на наказателната акция на Матадора, който до края на мача не даде повече геймове на своя опонент и отново надделя без проблем с 6-1, класирайки се за следващата фаза.

Надал бе необичайно колеблив на първи сервис, вкарвайки едва 49% срещу 73% за Карено Буста. За сметка на това Матадора имаше значително преимущество при спечелените точки на първи сервис – 79% при едва 46% за неговия опонент.

При спечелените на втори сервис точки превъзходството на Надал бе още по-голямо – 80% успевамост за Матадора срещу само 33% за Карено Буста. Надал също така реализира 56% от възможностите си за пробив, докато Карено Буста не успя да оползотвори единствения шанс, който се откри пред него.

Така носителят на 19 титли от Големия шлем се класира без затруднения за 1/8-финалите, където ще се изправи срещу победителя от мача между Милош Раонич и Душан Лайович.