Световният номер 2 в мъжкия тенис Даниил Медведев победи Иля Ивашка от Беларус със 7:6 (8), 6:4 след 1 час и 53 минути игра и се класира за полуфиналите на турнира на трева в нидерландския град Хертогенбош.

В първия сет двамата успяха да се пробият по два пъти, но стигнаха до тайбрек. В него Ивашка имаше сетбол при 7:6, но руснакът успя да се спаси, а след това спечели тайбрека с 10:8. 

Във втория сет двамата вървяха също много равностойно до 4:4, когато Медведев спечели подаването си, а след това направи и пробив на нула и затвори мача. 

На полуфиналите утре Даниил Медведев, който е поставен под номер 1 в схемата, ще се срещне срещу французина Адриан Манарино, който по-рано през деня победи американеца Брендън Накашима.

В същото време водачката в схемата при жените Арина Сабаленка от Беларус също се класира за полуфиналите на турнира след успех над Алисън ван Уйтванк от Белгия с 6:2, 3:6, 7:6(5) за 2:05 часа. Така тя достигна до трети полуфинал в последните си пет участия на турнири този сезон, но все още няма спечелена титла през 2022 година.

В спор за място на финала Сабаленка ще срещне американката Шелби Роджърс, което елиминира Кирстен Флипкенс от Белгия с 3:6, 6:1, 6:4 за 2:15 часа.

Даниил Медведев и Арина Сабаленка, полуфиналистка от "Уимбълдън" през миналата година, ще пропуснат надпреварата след няколко седмици заради забраната на организаторите за недопускане на тенисисти от Русия и Беларус след инвазията в Украйна.