Днес се навършва месец от разкритията на Мария Шарапова, че е заловена с положителна допинг проба. Маша анонсира пресконференцията си в Лос Анджелис като обявяване на важна новина, след което шокира света и феновете си, някои от които дори очакваха да съобщи, че е бременна.

Последваха няколко дни на мълчание и мощни вълни на съчувствие, макар че повечето й колеги заявиха, че заслужава да бъде наказана. Няколко големи спонсори скъсаха договорите си с нея, заради което тенисистката загуби стотици милиони.

Маша мълча пет дни и на шестия публикува няколко брошури за актуалните допинг забрани, заставайки зад тезата, че не е била информирана добре за преминаването на мелдониума сред неразрешените препарати.

Междувременно нарасна броят на изгорелите заради веществото, което сякаш намали вината на рускинята, която се обърна към феновете си и каза, че заради тях ще се бори за кариерата си.

Шарапова постепенно започна да излиза от състоянието на виновност и няколко дни поред публикува снимки, на които беше във видимо добро настроение на плажа с приятели.

За това допринесе и разкритието на Световната антидопингова агенция, че всъщност не познава добре свойствата на мелдониума и няма точен отговор на въпроса - за колко време веществото се изчиства напълно от организма.

От началото на април акцент в активността на Шарапова е физическата й подготовка. Тенисистка сподели няколко снимки, на които показва, че се готви сякаш й предстои важен турнир, макар официално да е със спрени права от 12 март.

Официален размер на наказанието й все още няма, а се очаква изслушванията по делото й да се проведат преди Олимпиадата.

Шарапова вече бе окуражена, че заради чистото си минало, признанията, съдействието на властите и редица смекчаващи вината обстоятелства, няма да получи първоначално обявените 2 години наказание.

Възможно е дори тя да бъде допусната до участие на Олимпиадата в Рио, чието начало ще маркира шест месеца извън игра - също споменаван размер на наказанието й за употреба на допинг. 

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА С ДОПИНГА НА МАРИЯ ШАРАПОВА - ТУК !!!