Министърът на младежта и спорта Евгения Раданова ще бъде официален гост на церемонията по награждаването на шампионите от петото издание на “Devin Masters”. Събитието ще се състои утре, 16 октомври, от 13 часа на кортовете на Националния тенис център в Борисовата градина, София. Мачовете между най-добрите млади български таланти продължават и в момента, като днес ще станат ясни всички финалисти в различните възрастови групи от 12 до 18 години.

След много напрегнати срещи, обрати и калкулиране на всеки един спечелен гейм бяха определени полуфиналистите при девойките до 12 години. И докато Елена Кралева (Галакси) безапелационно спечели група „А“ след три победи и без загубен сет, то в група „Б“ силите бяха далеч по-изравнени. Доказателство за това е фактът, че въпреки победата си над Елена Тренчева (Малееви) с 6:2, 6:3, Анита Иванова (Нова Загора) остана на последно място в групата, докато Тренчева е първа.  

Бургас ще има представител във финала в тази възраст, след като една срещу друга се изправят Кралева (Галакси) и Александра Златарова (Черноморец), като и двете си размениха по няколко успеха през годината. В другия полуфинал Елена Тренчева е фаворит срещу Лилия Димова (Велто).

При 12-годишните юноши също имаше въртележка в едната група и трябваше да се изчисляват геймове и коефициенти, за да стане ясно кой продължава на полуфиналите. В група „Б“ Антъни Генов (15-40) записа 3 победи, но останалите му конкуренти спечелиха по един мач и допуснаха по две загуби. След калкулиране на резултатите късметът се усмихна на Георги Северов (Лозенец), който продължава битката за златните медали за сметка на Денислав Проданов (Свиленград) и Марк Борисов (Р. Долина).

На полуфиналите Северов ще се изправи срещу шампиона и фаворит Симеон Терзиев (Диана). Другият мач противопоставя Антъни Генов срещу Алекс Ганчев (Железничар), в среща, която може да се превърне в един от най-интригуващите двубои за деня. През годината Ганчев се развива във възходяща линия и в момента се намира в отлична форма, което е гаранция, че ни очаква изключителна битка за всяка една точка.

Вчера се изигра и един от най-очакваните мачове при девойките до 14 години, в който една срещу друга се изправиха основните фаворитки в “Devin Masters“ – Симона Борисова (Локо 98) и Гергана Топалова (Локо Пд). Борисова спечели първия сет с 6:3, но след това не успя да се справи със агресивната игра на своята съперничка и отстъпи в 2:6, 0:6. Все пак и двете се класираха за полуфиналите, където Борисова ще играе със Сара Маздрашка (ОК Спорт), а Топалова с Кристина Капитанова (Дипломат).
Юношите до 14 години първи излъчиха полуфиналните двойки в които един срещу друг излизат Данко Йорданов (Локо Пд) – Йоан Георгиев (Локо 98) и Стефан Телкаджиев (Локо 98) - Симон-Антъни Иванов (Черно море Елит).
   
Във възрастовите групи до 16 и до 18 години предстои да се изиграят последните мачове от груповата фаза, а следобяд ще бъдат и полуфиналните срещи. Всички шампиони в “Devin Masters”2014 г. ще получат финансиране за участие в турнир в Европа или САЩ, осигурено от „Девин“ АД.