Покрай вълнението от участието на Григор Димитров на турнира в Бризбейн, българските фенове на тениса рядко обръщат внимание на останалите участници на турнира. Един от тях обаче заслужава по-сериозен поглед. Става дума за мултинационалния 18-годишен Алекс де Минор (или Алекс де Миняур), който вече е участник на полуфиналите.

Младият тенисист е роден на 17 февруари 1999 година в Сидни. Майка му е испанка, баща му – уругваец. До петата си година Де Минор живее в Австралия, а след това семейството му се мести в испанския град Аликанте. През 2012 година фамилията отново потегля за Зеления континент, а четири години по-късно родителите му пак поемат към Иберийския полуостров. Алекс разделя времето си между Австралия и Испания. Говори еднакво добре английски, испански и френски.

„Можеше да играя за Испания, но винаги съм се чувствал австралиец. Когато семейството ми се завърна в Австралия, бях сигурен, че искам само едно нещо – да играя на Австралия. Стилът ми също е по-скоро австралийски, а не испански. По-агресивен съм от испанските тенисисти“, признава Де Минор.

Още през 2016 година се появяват първите сигнали, че младият тенисист има бъдеще. Първо печели юношеския турнир на Аустрелиън Оупън на двойки с Блейк Елис. По-късно същата година играе финал на младежкия „Уимбълдън“, но губи от канадеца Денис Шаповалов. През миналата година отпадна в първия кръг в Бризбейн от Миша Зверев, което му спечели покана за турнира в Сидни, където преодоля Беноа Пер, но се отказа след първия сет срещу Андрей Кузнецов. Последва уайлдкард за Аустрелиън Оупън, където първо отстрани Гералд Мелцер, но след това отпадна от Сам Куери.

Той постигна победата си над Мелцер на 17-годишна възраст и веднага последваха сравненията с останалите силни австралийски тенисисти от последните години. Бърнард Томич печели първия си мач на турнир от Големия шлем на 16 години, Ник Кириос постига такъв успех като 18-годишен. Лейтън Хюит взима първа победа от Шлема на 17-години. Не закъсняха и сравненията с Хюит.

„Алекс е впечатляващо хлапе. Въпреки младостта си, той има не само усета как да удря топката, но и как да се придвижва по корта. Интуицията му е невероятна за неговата възраст. В него виждам неща от Лейтън Хюит. Не искам да бъда пророк, но според мен Де Минор е изпреварил развитието на тенисистите от своята възраст“, коментира австралийската легенда Джон Фицджералд (носител на седем титли от Големия Шлем на двойки и две на смесени двойки).

Макар само на 18 години, Алекс де Минор вече има два стряскащи прякора. Единият му е лепнат от Томич и Кириос, които го наричат Демона. Другото му прозвище е Минотавъра – на легендарното страшилище от древногръцката митология.

Като стана дума за сравнения с Хюит, самият Де Минор признава влиянието на именития си предшественик. Преди година младокът дори живее две седмици в дома на Лейтън преди Аустрелиън Оупън.

„Това беше една невероятна подготовка – трудна, но много емоционална. Живях с Лейтън по време на турнира в Сидни, а след това и в дома му в Мелбърн. Запознах се с него по време на младежкия „Ролан Гарос“ през 2016 година. Той дойде при мен, поговорихме. Оттогава много ми помага. Невероятно е колко много неща направи за мен. Много съм му благодарен. Живях със семейството му, дори излизах с тях на вечеря. Беше много мило от тяхна страна“, призна младият австралийски тенисист.

През кариерата си до момента Алекс де Минор има една титла на сингъл. Спечелена е на турнир от веригата „Фючърс“ през юли 2017 година във Варзим (Португалия), когато побеждава представителя на домакините Федерико Ферейра Силва с 6:1, 2:6, 6:2. Има и два загубени финала на турнири „Фючърс“ и два на „Челънджър“. Има две титли от „Фючърс“-и на двойки и един загубен финал.

На големите турнири има отпадане в квалификациите на Индиън Уелс, а на Големия шлем върхът му е достигането на втория кръг на Аустрелиън Оупън през миналата година. На „Ролан Гарос“ и Ю Ес Оупън през 2017 година отпадна в първия кръг, съответно от Робин Хаазе (Холандия) и Доминик Тийм (Австрия).

2018 година обаче стартира превъзходно за него. Той записа три поредни победи в Бризбейн и за първи път в кариерата си стигна до полуфинал на турнир от АТР. Започна с победа над Стив Джонсън (САЩ) в два сета. Последва големият му удар 6:4, 6:4 над бившия №3 в света Милош Раонич. Тази сутрин Де Минор победи и американеца Майкъл Ммох, за да си гарантира среща с Райън Харисън на полуфиналите.

В началото на тази седмица Алекс де Минор беше 209-и в световната ранглиста, но в понеделник със сигурност ще бъде по-напред. Според постоянно актуализиращата се класация на АТР към момента младият австралиец вече е 166-и и се намира между двама известни испанци – Марсел Гранойерс и Николас Алмагро. В краткосрочен план от Де Минор ни очаква мач срещу Харисън на полуфинала в Бризбейн, а в дългосрочен – само бъдещето ще покаже.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ