Роджър Федерер започна с трудна петсетова победа участието си в последния за годината турнир от Големия шлем - US Open. Световният номер 3 надделя срещу американския талант Франсис Тиафо, който е 70-и в ранглистата. След два часа и 37 минути Федерер се поздрави с успех над 19-годишния съперник с 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4. 

Федерер, който пропусна миналогодишното издание на Откритото първенство на САЩ, не беше губил първия сет на старта от 2003 година, когато стори това срещу Хосе Акасусо. Това му подейства като шок и той взе бързо следващите два сета срещу Тиафо, след което отново последва спад в играта му и вместо да спечели мача, той го вкара в пети сет. В решителната част Федерер намери своя сервис и макар да пропусна първия мачбол при 5:3, успя да победи американеца от трети опит. 

В следващата фаза звездата ще се изправи срещу победителя в мача между Михаил Южни и Блаж Кавчич.

"Това беше повече от тежък тест. Беше хубава битка и аз съм доволен. Дойдох в Ню Йорк за мачове като този. Физически съм добре, щом печеля петсетов мач. Хареса ми да играя под покрива на "Артър Аш". Радвам се, че US Open расте и се развива", коментира Федерер след трудната победа.

РЕЗУЛТАТИ И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ НА Ю ЕС ОУПЪН – ТУК
РЕЗУЛТАТИ И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ НА Ю ЕС ОУПЪН - ТУК