Гаел Монфис изхвърли бившия номер 1 Роджър Федерер с 6:4, 6:7 (5), 6:3 и се класира за четвъртфиналите на силния ATP турнир в китайския град Шанхай. Това бе втори успех за французина срещу поставения под номер 5 в основната схема швейцарец от осем сблъсъка помежду им до момента.

В първия сет само един пробив се оказа решаващ, след като Монфис поведе с 2:0 гейма и след това спечели всичките си подавания до края на частта за 6:4.

Втората част бе най-интересна, като в нея Монфис имаше проблеми с десния си крак, но въпреки това продължи да играе. Французинът реализира пробив за 4:3, но швейцарецът веднага го върна, а в тайбрека спечели със 7:5 точки и след 7:6 изравни резултата в мача.

Мофис взе подаването на Федерер за 3:1 в решаващия трети сет, след което увеличи преднината си на 4:1 гейма. Поставеният под номер 5 в схемата швейцарец не успя да върне пробива и в крайна сметка Монфис триумфира с 6:3 и спечели мача след 2 часа и 8 минути игра.

В следващата фаза световният номер 42 най-вероятно ще се изправи срещу сърбина Новак Джокович, който е фаворит в сблъсъка срещу италианеца Дабио Фонини.