Гаел Монфис се учуди на всеобщото мнение за двубоя му с Новак Джокович, според което срещата между двата от полуфиналите на US Open е била "странна". Французинът загуби двубоя след 3:6, 2:6, 6:3, 2:6.

"Зашо да е странна? Беше горещо и влажно, но в един момент мачът стана физически. При 0:5 знаех, че трябва да променя нещо. Беше трудно, защото срещу мен беше най-добрият".

„Мисля, че всеки път опитвам най-доброто от себе си, но той беше твърде добър. Тенис не се играе само по един начин. Когато той играе чисто, а ти нито сервираш добре, нито посрещаш добре, трябва да предложиш нещо различно. С бавните и къси топки го виках на мрежата и пласирах добри минаващи. Стратегията беше страхотна. Той ме убиваше именно в моментите, в които играех „оригинален“ тенис.“

„Когато реших да играя по този начин, знаех, че ще е различно. Но не играя за очакванията на хората, а за себе си. И винаги се опитвам да печеля. В крайна сметка всеки има мнение. Ще ми кажат – ето как игра в третия сет и го спечели. Но когато беше 0-5, не беше така. Просто ви казвам, че промених нещо. Тези, които говорят толкова, да дойдат да ми помогнат. Ще съм щастлив.“, добави французинът.