Григор Димитров допусна загуба с 0:2 сета (4:6, 6:7) от Ернест Гулбис във втори кръг на турнира в Ротердам. На старта българинът победи Дмитрий Турсунов, но днес срещу Гулбис нямаше шанс.

Първата ракета на България изигра мач на колебливо ниво, особено през първия сет, в който трудно реализираше първи сервис. Противно на това Гулбис беше като бомбардировач, забиваше мощни асове, общо 12 в мача и не даваше глътка въздух на Димитров. №24 в света Гулбис реализира 76 процента първи сервис, а Григор отвърна с една 54 процента.

Неприятното за българския тенисист е, че ще отбележи лек спад в световната ранглиста, тъй като миналата година игра полуфинал в Ротердам, а тази отпадна на осминафиналите. Това ще доведе до загуба на точки, които ще го свалят в ранглистата. Следващият турнир, на който Димитров е заявил участие, е започващото на 24 февруари състезание от категорията АТР 500 в Акапулко, провеждащо се на твърди кортове, а през месец март е заявил участие на Мастърсите в Индиън Уелс и Маями.


ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЕРНЕСТ ГУЛБИС 0:2 (4:6, 6:7)

Успее ли Григор да спечели сблъсъка с намиращия се под №24 в АТР ранглистата лативец, ще си осигури чек за близо 34 000 евро и 90 точки за ранглистата, но няма да добави нови към актива си, тъй като има да защитава 180 от миналогодишния полуфинал. Ако Григор Димитров победи Гулбис, на четвъртфиналите ще се изправи срещу квалификанта Пол-Анри Матьо или защитаващия титлата си шампион Хуан Мартин Дел Потро.

ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна с разменени два гейма, Григор Димитров спечели подаването си, както и Гулбис. В третия гейм обаче латвиецът направи пробив и поведе с 2:1. Григор Димитров имаше затруднения с реализиране на първия сервис. Гулбис затвърди пробива си и поведе с 3:1 гейма. В следващия гейм бе ред на Григор Димитров да сервира и отново изпита трудности. Българинът бе на прага да допусне нов пробив, но се спаси и задържа резултата 2:3. Гулбис спечели подаването си за 4:2, като показа безпощадност при първи сервис (в първия гейм латвиецът реализира 6 аса). Григор върна един гейм за 3:4, а Гулбис направи 5:3 при първия гейм на свое подаване, в който се затрудни. В деветия гейм Григор Димитров допусна да изостане с 0:30, но отново показа нерви и се спаси за 4:5. Гулбис затвори първия сет, печелейки с 6:4, след като на свой сервис даде само една точка на българския си противник.

8.jpg

ВТОРИ СЕТ
В началото на втория сет Григор Димитров имаше шанс да започне с пробив, повеждейки с 40:0. Гулбис обаче отговори с пет поредни точки и поведе с 1:0 гейма. Последва размяна на геймове до 3:3. В седмия гейм Григор направи добро разиграване, но пак беше опрян до стената. Все пак задържа подаването си и поведе с 4:3. Гулбис изравни за 4:4, а в следващия гейм Димитров поведе с 5:4. Точно в десетия гейм дойде шансът за българина, който можеше да реализира пробив с цената на сетбол. Гулбис обаче показа блестяща игра и поредни бомби на сервис, с които изравни за 5:5. Стигна се до тайбрек, в който Григор нямаше шанс. Българинът допусна ранен минипробив и загуби с 3:7.

12_2.jpg