Дилън Алкот щеше да се бори за 10-тата си титла от Големия шлем на сингъл на предстоящия US Open, но ще трябва да почака още за тази възможност, тъй като в Ню Йорк няма да се проведе турнир за тенис в инвалидна количка.

Няма да има надпревари също за младежи и за смесени двойки.

„Точно обявиха, че US Open ще се проведе без тенис в инвалидни колички… Никой не се консултира с играчите,“ написа той в Twitter.

„Мислех, че съм направил достатъчно, за да се класирам – двукратен шампион съм, №1 в света… За жалост не отговарям на единственото изискване, което е от значение – не мога да вървя. Отвратителна дискриминация.“

Водачът в ранглистата добави, че е по-здрав от всеки, който чете написаното от него в момента:

„Моля ви, не ми казвайте, че има „по-голям риск“, защото съм инвалид. Да, инвалид съм, но това не ме прави болен.“

Откритото първенство на САЩ по тенис ще се състои от 31 август до 13 септември.

Алкот има общо 16 „мейджър“ титли в кариерата си, сред които шест на сингъл на Australian Open – разполага и с кариерен Голям шлем.

„Това е крещяща дискриминация – хората, които нямат моите проблеми да решават от мое име какво правя с живота и кариерата си, защото съм инвалид. Просто не е достатъчно добро действие от тяхна страна.“

29-годишният състезател започна да се занимава с тенис, след като вече се беше установил като име в спортния свят – с баскетболния австралийски отбор той спечели златен медал на Олимпиадата в Пекин и сребро в Лондон. С ракета в ръка спечели два златни в Рио де Жанейро.

US Open ще се проведе по план в периода 31 август – 13 септември в Националния тенис център „Били Джийн Кинг“ в Ню Йорк. На същото място, точно преди „мейджъра“, ще се изиграе и турнирът от Синсинати. И при двете надпревари не е позволено да има фенове по трибуните.

От Тенис асоциацията на САЩ потвърдиха решението, като обявиха, че губернаторът на щата Андрю Куомо е одобрил плана на организаторите.

„Знаем колко огромна е отговорността да домакинстваме на първото глобално спортно събитие в тези предизвикателни времена и ще го направим по възможно най-безопасния начин, намалявайки всички рискове“, съобщиха от USTA предвид пандемията от Covid-19.

TennisKafe