Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу четвъртия в световната ранглиста Анди Мъри в опит да достигне до първия си 1/2-финал на АТР ниво. Мачът от турнира в Банкок е днес от 15:00 часа, а британецът е поставен в схемата, като вчера елиминира Микаел Берер (Германия) с 6:4, 6:2.

"Играл съм и преди срещу Димитров. Българинът е младо момче, опитва се да направи пробив. През тази година играе най-добрия си тенис, изненадан съм от него", изказа се ласкаво Мъри за Гришо.

"Мисля, че беше доста добре като за първи мач", каза именитият тенисист след победата си над Берер.

"Все още изпитвам малко умора от дългото пътуване със самолет. Помолих организаторите да играя първия си мач в четвъртък, за да мога да тренирам колкото се може повече и да свикна с часовата разлика. В последните няколко дни не спах добре", коментира още Мъри.

До този момент Григор Димитров е изиграл 5 мача срещу тенисисти от Топ 10 на света и загуби всеки един от тях. Но в три от двубоите спечели сет - срещу Надал, Симон и Ферер. Двете срещи, в които Гришо не взе сет, бяха втората му среща със Симон и тази срещу Монфис.

Ако Димитров стори чудото и елиминира Мъри днес, ще се превърне в първият българин, достигал до 1/2-финал на АТР турнир. Освен това ще запише и най-голямата победа в историята на родния ни тенис по отношение на класирането на противника. До този момент притежател на това постижение е Орлин Станойчев, който през 1999 г. отстрани 22-ия в ранглиста Алберт Коста. Най-голямата победа на Гришо е над тогавашния №23 в света Томаш Бердих - Ротердам 2009 г.