Намиращият се в отлична форма Анди Мъри триумфира с титлата в Шанхай, след като победи на финала Давид Ферер със 7:5, 6:4.

След днешния си успех 24-годишният шотландец ще се изкачи до №3 в АТР ранглистата, а Роджър Федерер вече ще заема четвърта позиция - нещо, което не му се е случвало от 7 юли 2003-а. Тогава на "Уимбълдън" швейцарецът спечели първата си титла на турнири от Големия Шлем, дебютира в Топ 3 на света и оттогава бе неизменно в челната тройка.

Успехът на Мъри бе следствие от невероятната му форма, която демонстрира в последните два месеца. В този период шотландецът спечели 25 от общо 26 изиграни мача. Триумфира с титлите в Синсинати, Банкок, Токио и вече в Шанхай, а единственият турнир, който не успя да спечели, бе US Open, където отпадна на полуфиналите от Рафаел Надал.

За първи път в кариерата си Мъри печели три турнира в три поредни седмици - Банкок, Токио и Шанхай. В последните 4 години е грабвал по две Мастърс титли или общо осем в кариерата си, което му отрежда шесто място във вечната класация по този показател. Водач е Надал с 19, следван от Федерер и Агаси с по 17.

Andy Murray of Britain celebrates after winning his final match against David Ferrer of Spain at the Shanghai Masters tennis tournament October 16, 2011.