Рафаел Надал мина през първия си сериозен тест на Мастърса в Монако. Испанецът победи сънародника си Хуан Карлос Фереро с 6:4, 6:2 и се класира за полуфиналите на турнира. В първия кръг Надал почиваше, а във втория и третия отвя непретенциозни съперници с 6:0, 6:1. Така той има серия от 30 поредни победи на клея в Монте Карло.

Рафа поведе с 2:0 гейма, когато заваля дъжд и задуха силен вятър, който напълни очите на играчите с пясък. Фереро се възползва от влошените условия и дръпна с 3:2. В този момент съдиите прекратиха срещата. След 45-минутна пауза двамата се върнаха, а Надал бе преобразен. Набързо спечели сета с 6:4, а след това взе втория с 6:2.

За да се класира за втори финал през годината бившият номер 1 трябва да победи на полуфиналите друг испанец – Давид Ферер. Надал води в мачовете между тях с 9:3 победи.

По-късно се играят другите два четвъртфинала. Новак Джокович мери сили с Давид Налбандян, а Фернандо Вердаско се изправя срещу Алберт Монтанес. На полуфиналите със сигурност ще има трима испанци, което доказва класата им на клей./БЛИЦ