Навръх 36-ия си рожден ден испанската звезда на световния тенис Рафаел Надал се класира за финала на "Ролан Гарос" и ще преследва рекордна 14-а титла от тази надпревара в Големия шлем, след като съперникът му в първия полуфинал Александър Зверев се контузи зверски и при резултат 7:6 (8), 6:6 след малко над три часа игра сложи край на участието си.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В първия сет двамата си размениха по един пробив и стигнаха до тайбрек, в който Краля на клея спечели драматично с 10-8 точки и взе аванс в резултата. По четири пробива записаха испанецът и германецът във втората също толкова оспорвана част, а при резултат 6:6 в последното разиграване Зверев контузи лошо глезена си и легна на корта, превивайки се от болка. Той взе медицински таймаут, но малко след това се завърна с патерици на корта и обяви края на участието си в надпреварата.

Рафаел Надал ще играе 30-и финал в турнирите от Големия шлем и втори за тази година след Australian Open, а в спора за трофея ще срещне победителя от сблъсъка между Каспер Рууд (Норвегия) и Марин Чилич (Хърватия).

Рафаел Надал – Александър Зверев 7:6 (8), 6:6 и отказване на германеца

ПЪРВИ СЕТ
Александър Зверев направи пробив още в първия гейм, в който изоставаше с 0:30, но постигна обрат, за да поведе в резултата. Германецът затвърди осъществения брейк и удвои аванса си. Едва след това при собствен сервис Надал успя да спечели гейм и намали изоставането си на 1:2. Последва успешен сервис-гейм на Зверев, който възстанови преднината си. Матадора отговори подобаващо и възстанови интригата – 2:3. Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове. Надал върна пробива при втория си брейк-бол и изравни за 4:4, а след това спечели подаването си и за първи път от началото на мача поведе в резултата. След това Александър Зверев спечели маратонски сервис-гейм, в който спаси три сетбола и изравни за 5:5. Надал отрази две възможности за пробив и взе подаването си, за да се доближи на гейм от спечелването на сета. Германецът не се предаде, взе подаването си, изравни за 6:6 и прати първия сет в тайбрек. Тайбрекът започна по-добре за Надал, който направи минипробив и поведе с 2:1, но след това Зверев спечели пет поредни точки за 6:2. Рафа обаче спаси четирите сетбола и изравни за 6:6. След това испанецът спечели разиграване при собствен сервис и сам стигна до точка за спечелване на частта. Сега германският тенисист на свой ред спаси сетбол и изравни за 7:7, но последва удар в мрежата и нов шанс за Надал за победа в първия сет. Последва нова размяна на точки и испанецът поведе с 9:8, а след това се възползва от третия си сетбол и поведе с 1:0 в мача слес сет, който продължи 93 минути.

ВТОРИ СЕТ
Рафаел Надал осъществи пробив още в първия гейм. Александър Зверев обаче веднага върна брейка и изравни резултата за 1:1. Германецът обаче не успя да защити пробива, а Матадора направи нов брейк в подаването му и отново поведе в резултата. Тенденцията с пробивите продължи, тъй като последва четвърти от началото на сета. Този път в полза на германеца, който направи резултата 2:2. Едва в петия гейм един от двамата успя да вземе собствения си сервис-гейм. Това беше Александър Зверев, който за първи път от началото на втория сет поведе. След това германецът направи още един пробив в подаването на Надал и поведе с 4:2. Матадора обаче отговори и осъществи брейк в подаването на немеца, за да намали изоставането си. Зверев не позволи изравняване при подаване на испанеца, а направи още един пробив и поведе с 5:3. Невероятното развитие на втория сет продължи и Надал върна брейка, за да намали изоставането си в резултата. След това Надал за първи път през частта спечели подаването си и изравни за 5:5. Германецът отговори подобаващо, взе своя сервис-гейм и се доближи на гейм от спечелване на сета. Матадора започна силно своето подаване и даде две точки на съперника, преди да изравни за 6:6. При последното разиграване Зверев стъпи лошо на глезена си и легна на корта, изпитвайки зверска болка. Под аплодисментите на публиката германецът напусна накуцвайки корта, за да му бъде оказана медицинска помощ. Малко след това германецът се завърна с патерици, за да обяви, че приключва участието си.