Лидерът в световната тенис ранглиста Рафаел Надал се класира за шести пореден сезон на четвъртфинал на “Ролан Гарос”. Миналогодишният шампион отстрани Иван Любичич (Хър) със 7:5, 6:3, 6:3, но не демонстрира най-добрата си игра. Мачът продължи два часа и половина. Така 24-годишният испанец има впечатляващ рекорд в турнира – 42 победи и 1 загуба.

В първия сет Любичич започна по-добре и поведе с 3:1. Рафа намери сили да обърне развоя на частта в своя полза без да стига до рискован тайбрек. В другите два сета лидерът в света бе категоричен и го взе с по 6:3 гейма, но се измъчи сериозно при силните сервиси на съперника.

На четвъртфиналите Надал ще играе с победителя от двубоя между петия в схемата Робин Сьодерлинг (Шв) и 18-ият Жил Симон (Фр), които играят по-късно. Шведът е единственият тенисист побеждавал Рафа на “Ролан Гарос”. Това става в четвъртфинал през 2009 година, а миналия сезон двамата играха финал, спечелен от испанеца с 6:4, 6:2, 6:4.

Надал опитва да изравни рекорда на Бьорн Борг, който има 6 титли от турнира.

За четвъртфиналите се класира и Хуан Игнасио Чела. Аржентинецът надигра трудно Алехандро Фая (Кол) с 4:6, 6:2, 1:6, 7:6, 6:2. За трети път в кариерата си 31-годишният Чела е сред последните 8 в турнир от “Големия Шлем”. Той има четвъртфинал в Париж през 2004-а и още един на Откритото първенство на САЩ през 2007-а.

Следващият съперник на аржентинеца е победителят от двубоя между Анди Мъри и Виктор Троицки. Любопитното е, че Чела е единственият тенисист извън Европа, който остана в турнира./БЛИЦ