Рафаел Надал за осми път спечели шампионския трофей на “Ролан Гарос” - постижение, което само по себе си е повече от впечатляващо, но на фона на качествата и успехите на испанеца изглежда като най-нормалното нещо на света.

След поредния си триумф Рафа постави два забележителни рекорда - вече девет поредни години печели поне една титла от Големия Шлем, а освен това се превърна в първия тенисист с осем трофея от един и същи турнир от тази престижна категория. А и да не забравяме - испанецът вече има 59 победи в Париж и по този начин оглави класацията за най-много спечелени мачове на Откритото първенство на Франция.

"Никога не съм си мечтал за това", каза в типичния си скромен стил Надал на пресконференцията след поредния му триумф на “Ролан Гарос”.

"Въпреки че постигнах толкова много, ще продължавам да тренирам със същата страст и ще се опитвам да достигна възможно най-високото ниво по отношение на играта си", добави испанецът, който след завръщането си на корта спечели 43 от общо 45 изиграни мача и със седемте си титли води по брой спечелени турнири през настоящия сезон.

"Невероятно е. Преминахме през толкова много трудни моменти. Дойде ли “Ролан Гарос”, той винаги изпитва специален тип напрежение. Не просто напрежение, а невероятни емоции. За него “Ролан Гарос” е едно специално място", коментира бащата Тони Надал.

"За мен това бе много важна и емоционална победа. Тя е като завършек на пътя след завръщането ми от претърпяната контузия. Започнах с титла на турнир от категорията АТР 250, след това АТР 500, после спечелих Мастърс, а сега и такъв от Големия Шлем. За мен това ми носи голямо лично удовлетворение. Но това не е само моя заслуга, защото много хора ми помогнаха и искам да им благодаря. За мен това означава много. Преди пет месеца никой в екипа ми не си и мечтаеше за подобно завръщане, защото мислехме, че просто не е възможно", каза още Рафа, цитиран от “ТенисКафе”.

На практика Рафаел Надал вече си осигури участие за заключителния Мастърс на осемте най-добри, въпреки че сме в средата на сезона. В момента испанецът има точно 7000 т., спечелени през 2013 г., а границата към днешния ден е 6680 т. На втора позиция в ранглистата само за настоящия сезон е Новак Джокович на цели 1970 точки след Надал и вече изостава сериозно в битката за №1 в края на годината.

Всъщност Рафа може и да е под №5 в новото издание на стандартната ранглиста, но до края на сезона има да защитава всичко на всичко 45 точки. За сравнение при Джокович те са 6800.