Носителят на 22 титли от турнири от Големия шлем Рафаел Надал говори пред репортерите в деня на медиите, преди старта на финалния турнир на АТП, в който играят само осемте най-добри тенисисти в ранглистата. Това е и единственият трофей, който испанецът няма в кариерата си. 

"Ще бъде трудно, но нищо не се знае. Преди време ми изглеждаше невъзможно да играя на толкова високо ниво на 36 години. При всички положения, всяка година, в която играя, е подарък за мен", коментира Надал и разкри, че на Мастърс турнира в Париж е имал стомашни проблеми и е повръщал, но в момента е напълно възстановен.

"Преди да започнат стомашните ми проблеми, играех добре и това се вижда от резултата - спечелих сет и направих пробив срещу Пол. Няма да ви лъжа, ако смяташ, че нямам шансове да направя нещо голямо тук, въобще нямаше да дойда на турнира. В последните месеца играх малко, но имам своите шансове, въпреки всичко лошо, което се натрупа след "Уимбълдън", заяви той.

Надал разкри, че два пъти е скъсвал коремен мускул, като вторият път е било седмица преди Откритото първенство на САЩ, което не му е попречило да участва на турнира и да стигне до четвъртия кръг.

"Би ме зарадвало да съм по-постоянен следващата година, това е ключово за мен", призна тенисистът.

Той смята, че е бил най-близко до победа във финалния турнир през 2020 година. "При загубата от Медведев на полуфинала ме заболя много. Мисля, че в последните години подобрих играта си в зала", смята той.

"Предпочитам да се завърна след контузия или период, в който не съм играл, на турнир от Големия шлем, защото там имаш сравнително по-лесно начало, а тук срещаш най-добрите от самото начало", каза Надал.

"Да спечелиш един мач може да промени всичко коренно. Мисля, че съм добре подготвен. Трябва да започна с победа и увереност, защото ще се изправя срещу най-добрите", каза още испанската легенда.