Рафаел Надал класира домакина Испания на финала за Купа Дейвис, след като с Фелисиано Лопес спечелиха на двойки срещу Джейми Мъри и Нийл Скупски със 7:6 (3), 7:6 (8). Така испанският тим спечели с 2:1 срещата си с Великобритания и на днешния финал ще играе с изненадата Канада.

Световният №1 на сингъл почти собственоръчно класира родината си за спора за титлата в преобразения формат на турнира и хвърли феновете в екстаз. Също като на четвъртфинала срещу Аржентина, Надал първо беше длъжен да спечели мача си на сингъл, след като Лопес отстъпи с 3:6, 6:7 на Кайл Едмънд.

33-годишният носител на 19 титли от Големия шлем не остави шансове на Дан Евънс за 6:4, 6:0 и увеличи на 28 победите си на сингъл в Купа Дейвис от 2004 година насам. Час и половина след победата си над Евънс той излезе в решителния мач на двойки.

Битката с Джейми Мъри и Нийл Скупски беше много драматична и мина през два тайбрека, а всяка точка в първия сет беше истинска драма. При 5:6 във втория сет Лопес направи грешка при сервис на Рафаел Надал и подари на британците сетпоинт. Надал обаче го спаси с уинър по правата и след това се стигна до нов тайбрек.

Там драмата също имаше драма. Британците поведоха с 6:4. Лопес спаси първия сетпоинт в тайбрека, а след това Надал доведе до 8:7 и мачбол за Испания. Лидерът в световната ранглиста на сингъл пропиля тази възможност, но след това Скупски прати топката в аут и даде нов шанс за победа на Испания, а Фелисиано Лопес се възползва от него.

За Испания, петкратен шампион на Купа Дейвис, това е първи финал в турнира от 2012 година. Днешният съперник Канада пък за първи достига до тази фаза.