Световният номер 1 Рафаел Надал преодоля без проблеми и третия кръг на Откритото първенство на САЩ. 24-годишният испанец отвя с 6:4, 6:4, 6:2 френския тенисист Жил Симон. Надал осъществи ранен пробив за 2:1 и това му бе достатъчно, за да вземе първата част. Във втория сет играта бе равностойна до 3:3, когато Рафа реализира пробив, който затвърди и не след дълго вторият сет бе спечелен от левичаря от Майорка. В третия сет Надал не остави никакви шансове на Симон, като набързо дръпна с 4:0 и се класира за осминафиналите без загубен сет от началото на турнира.

Надал даде само една точка за пробив на противника си в целия мач, от която французинът не се възползва. За място на четвъртфиналите Надал ще спори със сънародника си Фелисиано Лопес, който се класира за осминафиналите, след като противникът му в третия кръг Сергий Стаховски (Украйна) се отказа заради травма в глезена при резултат 6:3, 4:0 в полза на испанеца.

Рафаел Надал има 5 победи в седемте си мача срещу Лопес, но последният им двубой бе спечелен от Фелисиано. Той бе на турнира на трева в "Куинс" тази година, когато Лопес надделя със 7:6 (5), 6:4 на четвъртфиналите./БЛИЦ