Когато губиш, да си изкараш яда на ракетата е лесно. Добрият пример обаче е да стиснеш зъби и да продължиш да се бориш. Това заяви Рафаел Надал, след като триумфира в епичен дуел, минал границите на обикновения тенис мач.

„Добрите примери са навсякъде. Добрият пример не е просто да се завърнеш, а да не чупиш ракетата си при 1-5 в третия сет. Да не побесняваш, когато нещата не се получават така, както би искал“, каза носителят на 19 титли от Големия шлем.

Рафа победи Даниил Медведев с 6-7(3) 6-3 7-6(4), след като  загуби равностоен първи сет, а във втория потегли с ранен брейк и реализира нов такъв, за да върне интригата. В третата част носителя на 19 титли от Големия шлем се върна в мача от пасив 0-4 гейма, а след това спаси и мачбол при 1-5, за да докара геймовете до 5-5, а накрая да се наложи в тайбрек.

„Трябва да си позитивен. Да приемеш, че опонентът ти играе малко по-добре, а ти не си толкова добър. Защото понякога разочарованието идва от това, че ти се мислиш за по-добър и отказваш да приемеш грешките, които допускаш“.

„Когато аз правя грешки, приемам ги. Това е единственият съвет, който бих могъл да дам“.

Надал и Медведев започнаха финалите в Лондон с поражения в последователни сетове. Испанецът отстъпи пред действащия шампион Александър Зверев с 2-6 4-6 в двубой от група „Андре Агаси“. Матадора изглеждаше невъзстановен от травмата в корема, докато опонентът му изигра един от най-силните си двубои през целия сезон. Руснакът пък бе надигран от Стефанос Циципас със 7-6(5) 6-4.

„Имах супер голям късмет. Съжалявам за Даниил, загубата е тежка за него. В третия сет той игра много по-добре от мен. Това просто бе един от онези случаи при които печелиш 1 на 1000 такива мачове“, каза Надал след срещата.

„От личен опит знам колко трудно е да затвориш един мач, особено след като си бил с два брейка аванс и си пропилял единия. При 3-5 вече си помислих, че имам шанс, а в края бях малко по-добър. Позитивното е, че като цяло играй по-добре, отколкото преди два дни“.