Рафаел Надал постигна историческа победа на Мастърс Къп в Лондон. Испанецът победи представителя на домакините Анди Мъри със 7:6, 3:6, 7:6 и за първи път в кариерата си се класира за финал на турнира на осемте най-добри. Досега лидерът в световната ранглиста имаше два загубени полуфинала през 2006 и 2007 година.

Мачът между Надал и Мъри е един от най-добрите през сезона. Шотландецът имаше подкрепата на около 16 хиляди души в залата, чиято настилка е избрана така, че да пасва най-добре на играта му. В същото време покритието на корта е крайно неудобно за испанеца.

В първия сет двамата бяха много стабилни и печелеха подаванията си, като Рафа дори не даде шанс за пробив на Мъри. Стигна се до тайбрек, в който железните нерви на испанеца му помогнаха да триумфира със 7:5 точки. При 3:3 във втория сет Анди направи пробив и спечели частта със 6:3.

Третият сет започна добре за носителя на 9 титли от “Големия Шлем”, който направи ранен пробив и при 5:4 сервираше за мача. Точно тогава представителя на домакините върна пробива и се стигна до нов тайбрек. В него при 6:6 имаше равенство, но Мъри сер пропука и Надал взе мача след 3 часа и 11 минути игра.

Титлата от финалния Мастърс е една от малкото, които липсват в богатата колекция на испанеца. Утре той ще спори за нея с победителя от другия полуфинал между Роджър Федерер и Новак Джокович, които играят късно тази вечер./БЛИЦ