Рафаел Надал спечели Откритото първенство на САЩ (US Open) за първи път в кариерата си. На финала 24-годишният испанец победи Новак Джокович с 6:4, 5:7, 6:4, 6:2 след битка, продължила 3 часа и 42 минути. Финалната среща бе отложена от неделя за понеделник, а двубоят бе прекъснат за около 2 часа поради нови валежи.

Рафа стана седмият тенисист в историята, който е печелил всички турнири от Големия шлем и четвъртият в Оупън ерата (след 1968 г.), като за периода на професионалния тенис той е най-младият, който го прави. Световният номер 1 вече има 9 титли от Големия шлем, след като спечели "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" през тази година. До това постижение той стига на 24 години, а рекордьорът по титли Роджър Федерер спечели 16-ата си на 28 години. Надал се нарежда и до Андре Агаси и Щефи Граф, като единствените тенисисти в историята, печелили всички турнири от Шлема и златен олимпийски медал.

В третия си финал на турнир от Големия шлем Джокович не успя да стигне до втора титла след успеха на Откритото първенство на Австралия през 2008 г. При втория си финал в Ню Йорк сърбинът можеше да стане и единственият с четири поредни победи над Надал. Той обаче допусна 15-а загуба от общо 22 мача.

Двубоят започна с фантастично разиграване в първата точка и пробив за Рафа в първия гейм. Испанецът поведе с 2:0. Джокович върна пробива и изравни за 2:2, след като Надал направи две грешки и загуби оспорвано разиграване. В крайна сметка Надал успя да спечели с 6:4.

Във втория сет Новак Джокович заигра по-агресивно, намери ритъма си и натисна съперника. Надал допусна някои грешки и бе пробит на нула за 1:3. Испанецът върна пробива при третия си шанс, а малко по-късно със страхотни начални удари изравни за 4:4. Предимството отново бе минало от другата страна и резултатът бе 30:30 при сервиса на Новак, когато заваля. След двучасово прекъсване двубоят бе подновен, а двамата тенисисти по невероятен начин се адаптираха, сякаш не бяха напускали корта, и продължиха със страхотните си разигравания. Сърбинът измъкна първия гейм след подновяването, а при 6:5 се възползва от няколко неубедителни действия на съперника. С бекхенд по правата той стигна до сетбол, а страхотен ретур в краката на Надал му донесе сета – 7:5.

В началото на третия сет Рафа стигна до пробив за 2:1, което му донесе допълнителна увереност и той заигра още по-силно. Новак започваше да има все по-големи при свои сервис. Той трябваше да спасява 3 възможности за пробив при 3:1 и пет шанса при 4:2. В крайна сметка испанецът затвори третия сет при 6:4.

Сърбинът допусна пробив още в третия гейм на четвъртия сет и нов в петия, като резултатът стана 4:1 за Надал и вече на всички бе ясен крайният победител. Новак намери сили за последен щурм, но и той бе отразен./БЛИЦ