Рафаел Надал си позволи да критикува остро големия си конкурент на корта Роджър Федерер. Двамата имат епични битки в съперничеството си, но винаги са демонстрирали приятелски отношения и уважение един към друг.

Испанецът обаче е крайно разочарован от пасивността на своя колега за проблемите на тенисистите. Повечето топсъстезатели се оплакват от натоварената програма, но швейцарецът отказва да коментира темата. Носителят на рекордните 16 титли от “Големия Шлем” е президент на "Съвета на тенисистите", а Надал - вицепрезидент.

На пресконференция преди започващото утре Открито първенство на Австралия Роджър заяви, че няма да бъде говорител не недоволните състезатели, защото това му се е отразявало в негативен план в миналото.

“Роджър предпочита да не казва нищо, да говори само хубави неща. "Всичко е добре и изглеждам като джентълмен" си казва той, а в същото време гледа как останалите вършат работата вместо него. Той обича АТР тура, както и аз. Тенисът е в много по-добро състояние от много други спортове, но това не означава, че няма някои неща, които да не могат да се променят”, заяви Надал.

Анди Мъри също често се оплаква от продължителността на сезона, както и почти всички тенисисти от топ 20, които са задължени да играят в голям брой турнири.