Рафаел Надал направи поредното революционно предложение в правилата на тениса. Испанецът от няколко години призовава за премахване на настоящата система за определяне на местата в ранглистата, желаейки точките да се образуват от представянето на тенисистите през последните два сезона.

Надал предложи да бъде премахнат вторият сервис по време на игра.

"Преди много години, когато тенисът е навлизал като спорт, хората са били по-ниски, а сега са значително по-високи. В съвременния тенис високите тенисисти имат голямо предимство и ако си спомним най-атрактивните мачове през последните да кажем 20 години, всички те са се отличавали с дълги разигравания от основната линия, а не такива с един силен сервис и още два удара след това", смята Рафа.

"Мачовете, които малко от малко са създавали история, са били с дълги разигравания. Така срещата става по-емоционална, а и се намесват фактори като тактика и физика. Това прави феновете по-въвлечени в двубоя. Спомням си мача срещу Джокович на US Open през 2011 г., когато във втория и третия сет не можех да чувам звука от топката заради емоциите по трибуните. Феновете бяха полудели заради невероятните разигравания помежду ни на почти всяка точка, а това направи срещата специална.

Сега понякога топката се движи много бързо, а това прави невъзможно използването на тактика и стратегия. Само удари, нямаш време да помислиш къде да пласираш топката и това според мен прави играта прекалено семпла. Моето разбиране за спорта е да използваш ума си, да има стратегия, да имаш време да подготвиш точките. Но не ангажирам никого с мнението си, това е само моето виждане", каза още Рафаел Надал.