Рафаел Надал записа втора победа на турнира в Доха и първа за новата година след успех с 6-3, 6-7(3), 6-3 над Тобиас Камке. Двубоят продължи 2 часа и 25 минути. В първата част испанецът достигна до една единствена възможност за пробив, възползва се от нея и запази аванса си до края на сета. Във втория Камке увеличи риска в играта си, започна да играе все по-атакуващо, а средната скорост на ударите му бе значително по-висока - от 114 на 125 км/ч.

Рискът се отплати и германецът поведе с 4-1, но отговорът на Надал бе впечатляващ. Рафа върна пробива, а след това имаше шанс за нов, повеждайки с 40:0 при подавнето на Камке, но германецът се измъкна. Стигна се до тайбрек, в който бе ред на германеца да направи няколко впечатляващи отигравания, поведе с 5-0, а малко по-късно изравни за сет на сет.

В третия сет битката бе жестока, двамата се бориха за всяка една точка и за зрителите зрелището бе пълно. Стигна се до 4-3 гейма в полза на испанеца и точно тогава си пролича най-голямата разлика между двамата в този мач. Докато Рафа бе железен във всяко разиграване, Камке не издържа и при точка за пробив допусна двойна грешка, давайки на Надал възможност да сервира за мача. Испанецът без проблеми затвори сета, а с това и двубоя. Следващият противник на Надал е Ернест Гулбис, достигнал до тази фаза на турнира по подобен сценарий - 6-2, 4-6, 6-3 срещу Лукаш Кубот./БЛИЦ