Николас Алмагро поднесе голямата изненада на турнира на червени кортове в Барселона с награден фонд 2,1 милиона евро. Той победи осемкратният победител и защитаващ титлата си Рафаел Надал (Испания)  2:6, 7:6(5), 6:4 след 2:47 часа игра. Двамата се срещнаха на същия корт на финала миналата година, когато Рафа спечели. Днес обаче от силния Надал нямаше и помен. По този начин Краля на клея сложи край на серията си от 41 поредни победи в Барселона.
 
Световният номер 1 напълно доминираше в първия сет и даде само два гейма на съперника си. Втората част бе равностойна и се стигна до тайбрек, който бе измъкнат от Алмагро.
 
В третия сет Надал започна добре – проби и поведе с 3:1 гейма, но после Алмагро показа завидна класа, възползвайки се и от няколко непредизвикани грешки на Рафа.
 
На полуфиналите Алмагро ще играе срещу победителя от мача между Филип Колшрайбер (Германия) и Сантяго Хиралдо (Колумбия). Кей Нишикори (Япония) и Ернестс Гулбис (Латвия) са другите двама, които ще спорят за място на финала.