Най-популярният испански тенисист Рафаел Надал се оказа „последен” на първия за годината турнир от Големия шлем „Аустрелиън Оупън” и стана носител на негативната награда Wooden Spoon, която липсваше от богатата му колекция с трофеи. Въпросната награда може да е както за отбор, така и за отделен спортист, завършили на последно място в някоя надпревара. В тениса тя се присъжда на състезател, който е отпаднал на турнир още в първия кръг, а елиминиралият го противник отпадне след това и така се навърже цяла верига до самия финал.

В случая Рафаел Надал бе отстранен в Мелбърн от сънародника си Фернандо Вердаско, който загуби във втория кръг от Дуди Села, който отпадна в третия кръг от Андрей Кузнецов, който на 1/8-финалите бе елиминиран от Гаел Монфис, който пък отпадна на 1/4-финалите от Милош Раонич, отстранен на 1/2-финал от Анди Мъри, загубил накрая финала от Новак Джокович, за да триумфира сърбинът за рекорден шести път в Австралия.

Математически при всеки жребий е възможно накрая на турнира да бъде излъчен само един носител на приза Wooden Spoon. Така Надал на практика се оказва последен в крайното класиране на „Аустрелиън Оупън” за този сезон и се нарежда до известни носители на Wooden Spoon като Горан Иванишевич (Аустрелиън Оупън 1995), Марат Сафин (US Open 2004) и Ана Иванович (Уимбълдън 2010). В момента Надал се готви за предстоящия АТП турнир в Буенос Айрес (Аржентина).

При дамите тази година наградата Wooden Spoon е за не толкова известната тенисистка Клара Коукалова.