Рафаел Надал се класира за 27-мия си финал от Големия шлем и пети на US Open, след като записа победа със 7:6 (6), 6:4, 6:1 над италианеца Матео Беретини на полуфиналите.

Испанецът, който по-рано през сезона спечели 12-ата си титла от „Ролан Гарос“, ще излезе за четвъртата си титла от Откритото първенство на САЩ и при успех ще има само една по-малко от рекордните пет, колкото имат Роджър Федерер, Пийт Сампрас и Джими Конърс.

На финала в неделя вечерта Надал ще играе срещу руснака Данийл Медведев, който елиминира Григор Димитров в три сета. При успех Матадора ще има 19 титли от Големия шлем, една по-малко от рекорда на Роджър Федерер.

Рафаел Надал загуби само един сет на US Open до момента, но срещна сериозна съпротива от Матео Беретини през първия сет. Италианецът спаси шест брейкпоинта, поведе с 4:0 в тайбрека и дори имаше два сетбола при 6:4. След това обаче прати две волета от бекхенд в мрежата, сбърка при бекхенд от основната линия и прати в аут топката от форхенд, за да даде първия сет на испанеца.

Надал, който не даде на съперника си шанс за пробив през целия мач, осъществи първия си брейк в подаването на Беретини, за да поведе с 4:3 във втория сет. След това пътят му към победата се улесни. Испанецът стигна до успеха за два часа и 35 минути.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Щастлив съм, че отново ще играя на финала на US Open. Да се класирам за мача за титлата означава много, тъй като знам какви трудности имах в началото на сезона“, призна Матадора след успеха си.

„Имах късмет през първия сет, когато оцелях в много трудни моменти. След като направих пробив във втория, мачът се промени. Доволен съм, че играх спокойно и много агресивно“, допълни испанецът.

Рафаел Надал спечели единствения си предишен мач срещу Данийл Медведев. Това стана преди месец, когато испанецът се наложи на финала в Монреал. След това той пропусна турнира в Синсинати, където руснакът взе титлата.

„Медведев е един от най-солидните тенисисти в момента. С всяка изминала седмица прогресира все повече. Ще трябва да играя на върха на възможностите си“, анализира Надал.

Данийл Медведев, който през последните шест седмици има баланс от 20 победи и две загуби, е първият руснак на финал от Големия шлем след Марат Сафин, който спечели титлата от Аустрелиън Оупън през 2005 г. Медведев е и първият руснак на финал на US Open след Сафин, който триумфира през 2000 г.