Рафаел Надал и Стефанос Циципас се вкопчиха в здрава битка на финала на демонстративния турнир в Абу Даби, продължила над 3 часа, а победител се оказа испанецът – 6-7(3) 7-5 7-6(3). Двубоят премина всички граници на двубой без залог – световният №1 и шестият в ранглистата поддържаха много високо ниво през целия мач, изумяваха зрителите с дълги и напрегнати разигравания, извадиха най-доброто от арсенала си и проведоха тактическа битка до последната точка.

И двамата състезатели демонстрираха, че се намират в невероятна форма преди началото на сезон 2020 г. За Надал обаче победата е специална – той вече е петкратен шампион на Mubadala World Tennis Championship, което е рекорд.

В официалната статистика испанецът все още води срещу 21-годишния грък с 5-1 победи, като четири от мачовете им бяха този сезон. На полуфиналите на Australian Open Рафа се наложи в три сета, но световният №6 взе реванш на крачка от финала в Мадрид. В Рим световният №1 надигра Стефанос, за да се класира в битка за титлата, а през ноември надигра гърка на финалите в Лондон – това бе единствената загуба в надпреварата за шампиона Циципас.

Стефанос Циципас се класира на финал на демонстративния турнир в Абу Даби, след като постигна обрат над Новак Джокович с 3-6 7-6(4) 6-4. Световният №1 Рафаел Надал пък изигра първия си мач от финалите на Купа „Дейвис“ насам, като се завърна на корта в чудесна форма. Матадора надигра Карен Хачанов с 6-1 6-3 за час и половина.

Циципас изненада водача в ранглистата още с първото си заставане на посрещане, а Надал направи няколко щедри подаръка на гърка, като сгреши два поредни удара в аут. Испанецът изостана с 15-40, но последваха две директни точси от сервиси, изпълнени по диагонала. Скоро Рафа направи още една и се измъкна.

И при 1-2 бившият шампион сгреши от форхенд и от бекхенд, а Циципас усети, че има шанс да пробие отново. Смени рязко темпото и излезе на мрежата, повеждайки с 40-15. Надал опитваше да играе на бекхенда на съперника, но смени тази тактика и отново се спаси, за да изравни геймовете.

Колебливата игра на 19-кратния шампион от Шлема обаче продължи и Стефанос стигна до общо седмата си точка за пробив. Точно в тези ситуации обаче Надал е най-концентриран и пак намери точната рецепта. Бекхенд уинър по диагонала и успешна акция на мрежата бяха последвани от мощен форхенд по правата, който му помогна да направи резултата 3-3.

Всички тези спасени брейкболи вдъхнаха увереност на испанеца, който към момента не застрашаваше по никакъв начин подаванията на Стефанос. В деветия гейм обаче Рафа застана на метри зад основната линия при ретур и реализира няколко перфектни, а накрая размина Циципас на мрежата, за да материализира точка за пробив в най-важния момент.

И макар испанецът да стигна до два сетбола, той се пропука, а световният №6 успя да постигне пробив от своя осми опит – 5-5.

В последвалия тайбрек топка на линията от страна на Циципас стана основна тема на спор между Надал и съдията на стола, но и това не повлия на факта, че Стефанос доминираше повечето разигравания. Той даде само три точки на опонента и затвори частта със 7-6(3).

След паузата световният №1 беше далеч по-убедителен в своите сервис геймове. Той спечели на нула три от първите си четири подавания, но така и не успяваше да стигне до точки за пробив.

Циципас поддържаше солидната си игра от основната линия и в много ситуации във втория сет успяваше да се защитава с движение по целия корт. При 4-4, изглежда, че Стефанос дочака своя момент и получи „скрит мачбол“ след грешка на Надал навътре в корта. Вторият начален удар на испанеца сработи и на първо време той се измъкна, но къса топка на Циципас го хвана неподготвен. Рафа обаче издържа и на това предизвикателство и поведе с 5-4 след две директни точки от сервис.

Световният №6 се защитаваше умело, но при 6-5 и 15-15 мрежата помогна на испанеца. Той пое инициативата, посрещайки на 3-4 метра зад основната линия. Реализира няколко успешни форхенда и завърши воле на мрежата, за да върне паритета – 7-5.

В решителния сет Надал трябваше да спаси два брейкбола още в първото си подаване, а после Циципас се измъкна от подобна ситуация във втория си сервис гейм. При 2-3 от своя гледна точка гърка обърка смач в мрежата, което даде увереност на Надал и той осъществи важен пробив за 4-2.

Липсата на ритъм обаче тормозеше испанеца в целия двубой и той отново не успя да затвърди преимуществото си, а световният №6 направи бърз рибрейк.

Стигна се до решителен тайбрек, в който Надал взе инициативата и поведе с 4-1. Циципас намали пасива си до една точка и имаше перфектен шанс да изравни, но не успя да завърши воле на мрежата. Това даде нови отлични шансове на 19-кратния шампион от Големия шлем и той се възползва – 7-6(3) и пета титла за Рафа в Абу Даби.

TennisKafe.com